CÂND
27 octombrie 2022, ora 17:00-20:00 , ora României
UNDE: Sala de conferințe E, Camera Deputaților, Mexico City și la nivel international prin Zoom (cu traducere simultană engleză-spaniolă) pe schillerinstitute.com
Opt luni de război între Rusia și Ucraina, cu participarea activă a Statelor Unite și a NATO, au provocat mulți morți și răniți, mari distrugeri materiale și consecințe economice și sociale foarte dăunătoare în Europa și în întreaga lume, generând șocuri care agravează problemele deja profunde ale economiei mondiale, adâncind criza și sporind șomajul, sărăcia și foametea.
Se știe că acest război poate avea consecințe mult mai grave decât cele pe care le suferim deja, inclusiv distrugeri masive și o criză de proporții mondiale nemaiîntâlnite până acum, deoarece poate duce la o confruntare cu arme nucleare între Rusia și Statele Unite și NATO.
Printre vocile din ce în ce mai numeroase care cer o abordare rezonabilă, o evidențiem pe cea a Papei Francisc, care cere o soluție negociată și pașnică.
Liderii politici și ai societății civile, actuali și foști parlamentari, precum și alți reprezentanți aleși în diferite țări, care au semnat acest apel, îndeamnă Rusia, Ucraina, Statele Unite și NATO să ajungă la un acord care, în primul rând, să respingă discuțiile din ce în ce mai dezinvolte despre posibila utilizare a armelor nucleare și să reafirme angajamentul fundamental al formulei Reagan-Gorbaciov din 1985, conform căruia „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”. Pentru a fi durabil, un astfel de acord trebuie, de asemenea, să stabilească o nouă arhitectură de securitate internațională care să recunoască și să respecte interesele legitime de securitate ale tuturor națiunilor planetei.
Recunoaștem și subliniem faptul că Rusia, la fel ca Statele Unite, NATO, Ucraina și toate țările, are preocupări legitime în materie de securitate care trebuie luate în considerare și care trebuie să devină una dintre pietrele de temelie ale noii arhitecturi de securitate. O revenire la principiile de succes ale Păcii Westfalice din 1648 – respectul pentru suveranitate, angajamentul pentru binele celuilalt și iertarea datoriilor care împiedică o adevărată dezvoltare economică – este tipul de arhitectură pe care ne-o dorim astăzi.
Binele comun al întregii umanități este premisa obligatorie pentru binele fiecărei națiuni în parte. În acest fel, vom putea contribui la construirea unei organizații de cetățeni din toate națiunile lumii într-o acțiune colectivă globală și ne vom putea impune astfel ca o forță care să influențeze dezbaterea politică internațională.
Facem apel la oamenii de bună credință din întreaga lume – în ciuda diferențelor noastre diverse și firești – să participe la acest proces de deliberare și de căutare a unor soluții pașnice, inclusiv la o aprofundare temeinică a politicilor economice alternative pentru a înlocui sistemul speculativ, care a generat atâta sărăcie și suferință, printr-un un sistem de producție și progres care să satisfacă nevoile unei populații mondiale în creștere.
Respingem toate încercările de limitare, intimidare sau interzicere a unui astfel de proces deliberativ. Invităm Statele Unite, NATO, Ucraina și Rusia să avanseze în direcția pe care o prezentăm în acest apel respectuos.
Un al treilea seminar este planificat pentru 22 noiembrie:
Ora: 9:30 – 12:30 p.m. (EST); 16:30 – 19:30 (ora României)
Unde: Camera Deputaților, Mexico City și pe Zoom (cu traducere simultană în limbile engleză, spaniolă, germană și franceză); și pe schillerinstitute.com.
SEMNATARI:
1. Donald Ramotar (Guyana); fost președinte (2011-2015), fost deputat (1992-2011, PPP)
2. Helga Zepp-LaRouche (Germania); fondatoare, Institutul Schiller
3. Jorge Robledo (Columbia); fost senator (2002-2022, Partido Dignidad)
4. María de los Ángeles Huerta (Mexic); fostă membră a Congresului (2018-2021, MORENA)
5. Dr. Kirk Meighoo (Trinidad și Tobago); fost senator independent (2004, Congresul Național Unit)
6. Dr. Rodolfo Ondarza (Mexic); fost reprezentant, Adunarea legislativă a orașului Mexic (2015-2018, PT)
7. Diane Sare (SUA); candidată pentru Senatul SUA de la New York (2022, independentă/LaRouche)
NOI SEMNATARI:
8. Richard Black (S.U.A.); fost senator al statului Virginia (2012-2020), fost membru al Camerei Delegaților din Virginia (1998-2006, republican)
9. Elpidio Tovar de la Cruz (Mexic); fost membru al Congresului (2003-2006, PRD)
10. Claudia Yáñez Centeno (Mexic); fost membru al Congresului (2014-2017, Morena)
11. Alberto Vizcarra (Mexic); fost deputat în Congresul statului Sonora (1988-1991, PARM)
12. Sergio Tancredi (Italia); fost membru al Parlamentului sicilian (2017-2022, Fratelli d’Italia)
13. Alessia Ruggeri (Italia); sindicalistă, Comitato per la Repubblica
14. Graham Fuller (S.U.A.); fost diplomat american, oficial CIA și cercetător islamic
15. Dr. George Koo (SUA); consilier în afaceri internaționale, pensionat
16. Generalul Edwin de la Fuente Jeria (Bolivia); fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Boliviei (2012-2013)
17. Emil Guevara Muñoz (Venezuela); fost membru al Parlamentului Americii Latine (2006-2011)
18. Dr. Mohammad A. Toor (SUA); președinte al Consiliului de administrație al Congresului pakistanezo-american
19. Ramón Emilio Concepción (Republica Dominicană); fost precandidat la președinție (2020, PRM)
CÂND ?
27 octombrie 2022; ora 17:00-20:00, ora României
UNDE SĂ MĂ ÎNSCRIU PENTRU A URMĂRI ?
CONTACT ROMÂNIA:
alexandra.bellea@gmail.com