ALERTĂ ROȘIE: Lovitura ucraineană asupra radarului rusesc de avertizare timpurie riscă să declanșeze un război mondial nuclear

ALERTĂ ROȘIE: Lovitura ucraineană asupra radarului rusesc de avertizare timpurie riscă să declanșeze un război mondial nuclear

Comunicat de presă al Schiller Institute /25 mai 2024

În cursul nopții de miercuri spre joi și al dimineții de joi [22-23 mai], drone ucrainene au lovit stația de radar Armavir din regiunea Krasnodar Krai din sud-vestul Rusiei, o parte a sistemului radar de avertizare timpurie al Rusiei, conceput pentru a detecta un atac cu rachete balistice intercontinentale. Acest radar este unul dintre pilonii sistemului de postură nucleară ai Rusiei care, alături de alte instalații de acest tip, joacă un rol esențial în securitatea strategică a Federației Ruse. Dincolo de escaladarea tensiunilor cu Ucraina, acest atac a adus acum lumea cu încă un pas mai aproape de pragul unui război termonuclear.

Senatorul rus și fostul șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a reacționat la acest eveniment menționând că, deși ne-am putea imagina că în spatele acestei acțiuni se află ucraineni, în realitate, Washingtonul este cel care a „angajat un bandit iresponsabil” pentru a-și face treburile murdare. „Astfel, nu ne aflăm numai la marginea prăpastiei, ci chiar pe muchie, dincolo de care, dacă inamicul nu este oprit în astfel de acțiuni, va începe un colaps ireversibil al securității strategice a puterilor nucleare”, a scris Rogozin pe canalul său Telegram.

Această nebunie trebuie să fie oprită acum. Atacul de la Armavir a avut loc la doar câteva zile după ce Rusia a desfășurat exerciții militare nucleare tactice de amploare, ca și cum i s-ar fi spus președintelui Putin: ” Blufezi”. Faptul de a juca jocul lașului (« cicken game ») amenințând să distrugi o superputere nucleară care este deja în război, riscă să anihileze întreaga specie umană.

Fondatoarea Schiller Institute, Helga Zepp-LaRouche, în discursul său din 24 mai din cadrul unei reuniuni a International Peace Coalition, a atras atenția asupra soluțiilor la criză. Ea a insistat că trebuie să punem capăt încrederii Occidentului în geopolitică, care ne-a făcut să credem că Rusia și China sunt dușmanii noștri, și să stabilim în schimb o nouă arhitectură de securitate și dezvoltare care să respecte interesele tuturor națiunilor.

 ” Dacă nu putem depăși această dificultate, mă tem că șansele să ajungem la al treilea război mondial se apropie 100%”, a spus ea.

Numeroși specialiști din domeniul militar și al serviciilor de informații consultați de Schiller Institute și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la semnificația atacului de la Armavir și la consecințele acestuia:

 

Sistemul rusesc de avertizare timpurie prin satelit este foarte limitat și nu poate fi folosit pentru a acoperi unghiurile moarte create de deteriorarea radarului. Coridoarele de avertizare radar din Atlantic, Pacific și Nord sunt mai importante, iar rușii au, de asemenea, radare la Moscova. Cu toate acestea, radarele de la Moscova vor vedea amenințările doar mai târziu, ceea ce va duce la timpi de avertizare și de luare a deciziilor și mai scurți – crescând astfel șansele unui accident catastrofal.

Comandanții Forțelor strategice de rachete, care sunt în serviciul liderilor politici, vor fi foarte, foarte îngrijorați și nu vor avea de ales decât să trateze această situație ca fiind foarte gravă. Aproape sigur vor alege să își opereze forțele de atac nuclear la un nivel de alertă mai ridicat, ceea ce va crește și mai mult șansele de accidente care ar putea duce la un război nuclear global neintenționat.

  • Dr. Theodore Postol, profesor emerit de științe, tehnologie și securitate națională la Massachusetts Institute of Technology, expert în arme nucleare

 

Statele Unite au început să direcționeze atacuri cu rachete asupra sistemului nuclear rusesc de avertizare timpurie (Ealy Warning System) care este alcătuit dintr-o serie de radare și sateliți aflați la sol… Orice astfel de atac împotriva acestor sisteme EWS ar putea declanșa sistemul de răspuns nuclear rusesc. Așadar, acest atac dirijat de SUA este nespus de periculos. Washingtonul joacă poker nuclear (nuclear chicken-game) cu Rusia.

Locația atacată se afla în raza de acțiune a ATACMS americane; nu știu dacă alte instalații rusești similare se află în raza de acțiune a ATACMS, sau poate chiar a rachetelor germane Taurus, care au o rază de acțiune mai mare decât ATACMS și rachetele Storm Shadow din Marea Britanie. Din nefericire, s-ar putea să aflăm în curând, deoarece nebunii de la Washington, Kiev și Bruxelles par hotărâți să declanșeze cel de-al treilea război mondial.

  • Steven Starr, profesor la Universitatea din Missouri, expert în război nuclear

 

În mod evident, există forțe în Ucraina și în NATO care sunt pregătite să își asume riscul unei confruntări militare directe între NATO și Rusia. Politicienii germani ar trebui să fie sfătuiți să ia în serios avertismentele rușilor privind un nou război mondial și să se asigure că nu sunt depășite ultimele linii roșii. Țară modernă și industrializată, aflată în inima Europei, Germania este prost pregătită pentru un război într-un conflict european major – chiar și fără arme nucleare. Politicienii germani trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a de-escalada confruntarea militară în creștere și să se angajeze pentru o soluție diplomatică a conflictului.

  • Colonel (ret.) Prof. Dr. Wilfried Schreiber, cercetător la Institutul WeltTrends în politică internațională, Potsdam, Germania.

 

Aceasta este o continuare a modelului în care forțele NATO își dau seama că pierd războiul din Ucraina, că liniile fragile de apărare se destramă, iar răspunsul NATO este escaladarea. Nu este accidental, ci foarte deliberat. Nu este primul atac asupra triadei nucleare rusești. Ideologii văd cum lumea lor se prăbușește, după ce au arborat steagul curcubeu deasupra țărilor conservatoare și au purtat războaie perpetue. Ei sunt frenetici și ar putea escalada până la un război nuclear pentru a ieși din încurcătură. Ei fac o serie de pași mărunți și ne spun că „nu li se răspunde”, așa că continuă să facă pași mărunți până când unul dintre ei aterizează pe o mină și intrăm în al treilea război mondial. Am spus-o eu, a spus-o și Helga [Zepp-LaRouche]. Putin este foarte conștient de starea de deconectare a Occidentului, care continuă să spună că el și-ar umfla doar mușchii, atunci când nu este așa – el informează Occidentul despre realitatea periculoasă.

  • Col. (ret.) Richard H. Black, fost senator din Virginia

 

Mă aștept ca militarii americani, confruntați cu o situație vitală, să se comporte mai rezonabil și mai conștient decât civilii.

  • Gen. (în retragere) Dominique Delawarde, expert în informații, Franța

 

În mod clar, acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără sprijinul deplin al SUA. Nu pot comenta în mod adecvat până nu aflu mai multe, dar este evident că este o escaladare și voi investiga acest lucru.

  • Graham Fuller, fost diplomat, ofițer CIA și vicepreședinte al Consiliului Național de Informații

 

Se află pe o pistă de escaladare, mai ales după ce Blinken a spus Ucrainei – pot „face ce vor cu rachetele lor”. Aceasta este o dovadă a lipsei de responsabilitate a conducerii americane. Ne îndreptăm spre mașina de escaladă nucleară. Occidentul se confruntă cu o înfrângere în Ucraina și, prin urmare, escaladează pentru a evita înfrângerea.

  • Prof. Richard Sakwa, profesor emerit de politică rusă și europeană, Universitatea Kent (Marea Britanie); autor prolific despre Rusia și Ucraina

 

Atacul asupra sistemului rusesc de avertizare timpurie nu poate fi interpretat de conducerea rusă altfel decât ca o încercare de a orbi parțial Rusia împotriva unui atac asupra teritoriului său cu rachete balistice nucleare.

Acest lucru va fi privit ca o nouă testare în vederea unui prim atac nuclear surpriză împotriva Rusiei și ar putea forța conducerea rusă să ia măsuri de contraatac chiar și în cazul unui tablou de ansamblu neclar. Acest lucru va afecta, de asemenea, situația din Orientul Mijlociu, unde Iranul s-ar putea afla într-o situație similară, confruntându-se cu un potențial atac comun al Statelor Unite și al Israelului.

Acest lucru arată încă o dată că războiul din Ucraina nu este, de mult timp, altceva decât un ’’joc al lașului’’(’’cicken game’’) la nivel global, la limita războiului nuclear.

  • Locotenent-colonel (în retragere) Ralph Bosshard, Forțele armate elvețiene

 

Susțin declarația lucidă a lui Helga Zepp-LaRouche, care denunță atacul iresponsabil și periculos al Statelor Unite ale Americii împotriva Rusiei. Distrugerea radarelor de avertizare de la Armavir cu arme americane este o provocare inacceptabilă pentru Rusia, care va trebui să riposteze în Ucraina și, fără îndoială, în Europa sau în altă parte. Confruntată cu fenomenul pierderii hegemoniei sale globale, marcată de eșecurile sale succesive în Afganistan, Ucraina și Palestina – pentru a numi doar cele mai recente -, administrația panicată aflată la putere refuză să accepte caracterul inevitabil al sfârșitului său, angajându-se într-un proces de război global care nu poate duce decât la sfârșitul umanității. Acțiunile actualei administrații de la Washington, în Ucraina ca și în Palestina, în încercarea de a-și prelungi puterea, sunt o pură nebunie care trebuie oprită de forțele rezonabile din SUA și din restul lumii, așa cum ne cer instituțiile internaționale, fără niciun rezultat până în prezent.

Ora e gravă; rațiunea trebuie să primeze pentru toți, inclusiv pentru americanii care trebuie să discute cu China, Rusia, Iran, Africa și Europa pentru a construi un nou sistem de relații internaționale echilibrate.

  • Col. (în retragere) Alain Corvez, Franța

Sursa: https://eir.news/2024/05/news/schiller-institute-press-release-red-alert-ukrainian-strike-on-russian-early-warning-radar-threatens-to-unleash-nuclear-world-war/