Analisti patrioți americani: trebuie să oprim confruntarea militară cu Rusia și China.

Analisti patrioți americani: trebuie să oprim confruntarea militară cu Rusia și China.

Rezumatul discuției între Ray McGovern, fost analist de top al CIA si Scott Ritter, fost inspector de arme la ONU. Interviu luat de Garland Nixon pentru radio Sputnik.

Preluat de pe blogul lui Ray McGovern https://raymcgovern.com

Scott și cu mine ne-am axat inițial pe „excelenta” aventură a președintelui Biden în Orientul Îndepărtat și pe efortul Statelor Unite de a atrage țările de lângă China sau, cel puțin, de a preveni legături bilaterale mai strânse.

Am pus din nou întrebarea (a se vedea scurta mea intervenție de joi, inclusă aici https://raymcgovern.com/2022/05/27/why-is-win-win-a-no-no/ ): De ce trebuie ca abordarea „win-win” a Chinei să fie respinsă din start – mai ales când a fost atât de benefică pentru ambele părți acum 50 de ani, reducând tensiunile și menținând pacea?

Evoluțiile recente, inclusiv discuțiile cu oficialii chinezi, au întărit opinia lui Scott, conform căreia China rămâne extrem de reticentă în a intra în război pentru Taiwan. Cu toate acestea, China va face acest lucru „într-o clipită” dacă Taiwanul își declară independența și dezvoltă o relație militară mai substanțială cu SUA.

Concluzia: Scott prezice că Statele Unite vor intra în război cu China în termen de șase luni până la un an – și vor pierde. Acest lucru ar putea fi evitat dacă SUA ar elimina aspectul militar din ecuație în confruntarea cu China și ar face un lucru rezonabil, limitând competiția la sfera economică.

Scott prezice că Statele Unite vor intra în război cu China în termen de șase luni până la un an – și vor pierde. Acest lucru ar putea fi evitat dacă SUA ar elimina aspectul militar din ecuație în confruntarea cu China și ar face un lucru rezonabil, limitând competiția la sfera economică.

Ray a discutat despre șefii de bloc de tip lemming care conduc acum blocul NATO și i-a comparat cu oamenii de stat din trecut – Willy Brandt și Egon Bahr din Partidul Social-Democrat german, de exemplu și Angela Merkel (nu era socialistă), care i-a spus președintelui Obama în față că Germania nu se va alătura niciunui efort de a trimite arme ofensive în Ucraina. Din păcate, liderii serioși din trecut, cu experiență atât în afaceri externe, cât și în politică, au fost înlocuiți de hackeri politici cu puțină sau nicio experiență (sau chiar interes) în Ostpolitik, care a dus la o detensionare pașnică și reciproc avantajoasă în anii 1970-1980.

Cu toate acestea, sancțiunile economice se fac deja simțite în Germania și în alte părți. Și există semne preliminare care arată că și unii dintre lemingii care conduc blocul ar putea să se răzgândească. Fisurile se deschid și se extind între țările NATO – în special între cele mai afectate de sancțiuni.

Scott a reiterat opinia sa potrivit căreia forțele rusești vor învinge pe teren în Ucraina, adăugând că, în ultima vreme, acestea s-au comportat într-un mod foarte impresionant și profesionist. Aceasta, în ciuda a ceea ce au spus NY Times și Washington Post, (și chiar și narațiunea lor despre „gafa” rusă a început să se schimbe sub forța circumstanțelor). O întrebare majoră: Dacă mass-media Establishmentului se vor vedea obligate să recunoască progresele majore ale Rusiei în următoarele săptămâni, se vor întoarce împotriva administrației Biden pe măsură ce se apropie alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie? Frânturi de adevăr au început să apară în publicații precum NY Times și Washington Post.

După modul în care au evoluat lucrurile pe teren, o stânjeneală serioasă ar putea fi inevitabilă. Va trece Biden peste aceste pierderi? Eu cred că răspunsul la această întrebare este Nu. Mai degrabă, în lipsa unor adulți în sală, Biden ar putea fi convins să ridice miza (vezi mai jos). Sper că cineva îi spune președintelui că rușii nu vor da înapoi în fața unor pași de escaladare pe care sunt capabili să îi neutralizeze și că acest lucru include ceea ce ei numesc „rachete de atac ofensiv” capabile să ajungă în Rusia.

UPDATE

În acest context, capătă o importanță sporită informațiile apărute ieri după-amiază, după interviul nostru, în presă, articole de tip balon de încercare, potrivit cărora SUA se pregătesc să trimită sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. O decizie finală a Casei Albe este așteptată săptămâna viitoare. (A se vedea: https://www.washingtonpost.com/national-security/2022/05/27/artillery-long-range-ukraine-rocket-system/ )

Unul dintre sistemele de armament cheie aflate în discuție este sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS) fabricat în SUA, capabil să lanseze un torent de rachete la 180 de mile sau mai mult. Este mult mai departe decât sistemele aflate în prezent în inventarul Ucrainei și ar putea pune Rusia însăși în raza de acțiune. Acest sistem a stat în fruntea listei lungi de solicitări din partea oficialilor ucraineni, care spun că este necesar pentru a frâna avansarea forțelor rusești în Donbas. Oficialii americani se pare că „sunt îngrijorați” că forțele ucrainene ar putea ajunge să tragă în teritoriul rusesc, provocând o escaladare majoră.

Între timp, CNN relatează (vezi: https://www.cnn.com/2022/05/26/politics/us-long-range-rockets-ukraine-mlrs/index.html ) că reprezentantul democrat Jason Crow din Colorado, care a făcut parte dintr-o călătorie a unei delegații a Congresului la Kiev la începutul acestei luni, a declarat pentru CNN că el crede că sistemele ar putea ajuta Ucraina să câștige un impuls semnificativ împotriva Rusiei.

Crow despre MLRS

„Cred că ar putea schimba jocul”, a declarat Crow**, nu doar pentru atacuri ofensive, ci și pentru apărare. El a explicat că artileria convențională rusă, care are o rază de acțiune de aproximativ 50 km, „nu s-ar apropia” de centrele urbane ucrainene dacă sistemele MLRS ar fi poziționate acolo. „Deci le-ar elimina tacticile de asediu”, a spus el despre ruși.

Kremlinul a avertizat că orice țară care furnizează armament avansat Ucrainei se va confrunta cu repercusiuni dure. Ieri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Occidentul a „declarat război total” împotriva Rusiei. Rușii ar considera că orice încercare de a furniza MLRS Ucrainei este o dovadă suplimentară a intențiilor Occidentului.

M-aș aștepta ca orice MLRS care va ajunge în Ucraina să fie neutralizat imediat ce va fi detectat.  Și apoi Lockheed Martin (săracul) ar trebui să fabrice și să vândă și mai multe! Banii sunt acolo; singura problemă este cât de repede pot fi cheltuiți.  Și iată cum merge treaba.

** Jason Crow se prezintă ca un fel de specialist pe tema Rusiei. El a afirmat că: „Vladimir Putin se trezește în fiecare dimineață și se culcă în fiecare seară încercând să afle cum să distrugă democrația americană”.