Apel al oamenilor de știință pentru oprirea unui nou război mondial

Apel al oamenilor de știință pentru oprirea  unui nou război mondial

Petiție lansată de Schiller Institute în sprijinul manifestațiilor Humanity for Peace https://schillerinstitute.com/blog/2023/08/03/scientists-call-to-stop-a-new-world-war/

Cu aproape șaptezeci de ani în urmă, Albert Einstein și alți 11 laureați ai Premiului Nobel au lansat acest avertisment: „Vom pune capăt omenirii, sau omenirea va renunța la războiul nuclear?”

Astăzi, în Ucraina, SUA, NATO și Rusia se îndreaptă spre un conflict militar direct, iar un război SUA/NATO-Rusia va duce aproape inevitabil la utilizarea armelor nucleare, deoarece niciuna dintre părți nu va fi dispusă să se retragă dacă începe un conflict.

SUA, Marea Britanie, Franța, Franța și Rusia păstrează 2.000 de focoase nucleare strategice pregătite pentru lansare. Fiecare focos strategic este de 7 până la 53 de ori mai puternic decât bomba atomică care a distrus Hiroshima. Odată ce se dă ordinul de lansare, aceste focoase își vor atinge țintele în 35 de minute sau mai puțin. Rachetele balistice lansate din submarin își pot atinge țintele în 15 minute de la autorizarea prezidențială.

Rusia dispune de trei sute patruzeci de arme nucleare de 800 de kilotone pregătite pentru lansare (echivalentul a 800.000 tone de exploziv TNT). Detonarea acestui focos generează temperaturi de aproximativ 200 de milioane de grade Fahrenheit (aproximativ 100 de milioane de grade Celsius), adică de patru-cinci ori mai mult decât temperatura din centrul soarelui.

Detonarea unei arme nucleare deasupra unui oraș este ca și aprinderea unei bucăți de soare și creează temperaturi solare care vaporizează orice se află sub ea și declanșează incendii pe o distanță de mulți kilometri în toate direcțiile. Acest lucru creează o furtună de foc nuclear masivă.

Detonarea unui singur focos de 800 de kilotone deasupra unui oraș mare, într-o zi cu vreme obișnuită, va declanșa o furtună de foc nuclear care va acoperi 389 de kilometri pătrați (152 de mile pătrate). În câteva zeci de minute, temperaturile aerului din zona de arderii vor depăși punctul de fierbere al apei.

Oricine se va afla în zona de ardere se va confrunta cu un „uragan de foc”. Nicio ființă vie din zona de ardere nu va supraviețui.

În cazul unui război nuclear la scară largă, este probabil ca în mai puțin de o oră să se creeze mult mai mult de 1000 de furtuni de foc nuclear, arzând orașe din America de Nord, Europa și Rusia (și foarte posibil China). Aceste furtuni de foc ar acoperi zeci de mii de kilometri pătrați. Studiile de specialitate estimează că până la 180 de milioane de tone de fum negru și funingine, create de aceste furtuni de foc, s-ar ridica deasupra nivelului norilor în stratosferă, unde ar forma un strat de fum stratosferic global.

Fumul stratosferic nu ar putea fi eliminat prin ploaie și ar rămâne timp de zece ani sau mai mult. Stratul de fum ar bloca atât de mult lumina solară în emisfera nordică, încât ar crea rapid la nivelul solului temperaturi medii mai scăzute decât cele înregistrate la apogeul ultimei ere glaciare. Timp de unu sau doi ani, temperaturile ar scădea în fiecare zi sub zero grade în centrul Americii de Nord și în centrul Eurasiei. Timp de mulți ani, ar fi prea frig pentru culturile alimentare. Majoritatea oamenilor și a animalelor terestre mari ar pieri de foame.

Nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple. Este timpul să acționăm, înainte să fie prea târziu.

Trebuie să ne pronunțăm împotriva unui nou război mondial care va distruge omenirea.

Dacă sunteți un om de știință, un artist, un lider religios sau politic sau militar, vă rugăm să vă alăturați nouă pentru a cere Statelor Unite, NATO și Rusiei să oprească orice escaladare suplimentară a conflictului din Ucraina. Membrii NATO nu trebuie să trimită efective militare în vestul Ucrainei care pot intra în conflict direct cu forțele rusești. Aceasta este o cale directă către cel de-al treilea război mondial și către anihilarea nucleară.

Amintiți-vă cuvintele lui Einstein și ale colegilor săi:

„Vorbim cu această ocazie nu ca membri ai acestei sau acelei națiuni, continente sau credințe, ci ca ființe umane, membri ai speciei Om a cărei existență continuă este pusă sub semnul întrebării….

„În fața noastră se află, dacă vrem, un progres continuu spre fericire, cunoaștere și înțelepciune. Ar trebui oare să alegem moartea în schimb, pentru că nu putem trece peste certurile noastre? Facem apel, ca ființe umane, la ființe umane: amintiți-vă de umanitatea voastră și uitați de restul. Dacă puteți face acest lucru, vi se deschide calea spre un nou Paradis; dacă nu puteți, vă găsiți în fața riscului morții universale.”

REZOLUȚIE:

Având în vedere faptul că în orice viitor război mondial vor fi folosite cu siguranță arme nucleare și că astfel de arme amenință continuarea existenței omenirii, îndemnăm guvernele lumii să realizeze și să recunoască public că scopul lor nu poate fi atins printr-un război mondial și le îndemnăm, în consecință, să găsească mijloace pașnice pentru rezolvarea tuturor problemelor care fac obiectul disputelor dintre ele.

Prin urmare, noi, subsemnații, susținem mobilizarea urgentă a Humanity for Peace și facem apel la toată lumea să participe la Zilele de Acțiune organizate în întreaga lume.

Primii semnatari (Afilierea numai în scopul identificării):

Steven Starr MPH, MT(ASCP) BB (S.U.A.), profesor, Universitatea din Missouri; a fost publicat de Bulletin of the Atomic Scientists.

Jeff Philbin, PhD (S.U.A.), inginer nuclear; consultant tehnic; contractant independent; pensionat de la Sandia National Laboratories.

Vincenzo Romanello, PhD (Republica Cehă, Germania, Italia), inginer nuclear, fondator al organizației italiene « Atoms for peace »

Franco Battaglia, doctor (Italia), profesor de fizică chimică, Universitatea din Modena, Italia.

Alberto Arecchi, (Italia), arhitect italian, a lucrat în diferite națiuni africane pentru  dezvoltare prin cooperare; a predat materiale de construcție la mai multe universități; în prezent conduce Liutprand, o asociație culturală care editează și publică cărți despre istoria locală a regiunii Pavia (www.liutprand.it).

David H. Lester, PhD (S.U.A.) Fost vicepreședinte adjunct al SAIC și manager de proiect senior, Jason Associates, Inc.

José Oreste Maldifassi Pohlhammer (Chile) Fost director adjunct al Direcției Programe, Cercetare și Dezvoltare, Marina chiliană; căpitan al Marinei chiliene, pensionat; profesor asociat Universidad Adolfo Ibanez, Chile.

Juan José Torres Núñez, PhD (Spania), poet; scriitor; jurnalist independent; membru al Institutului Schiller

Jeffrey Mahn, (S.U.A.), inginer nuclear (la pensie), Sandia National Labs, educator științific la Muzeul Național de Știință și Istorie Nucleară.

Marsha Freeman, (S.U.A.), National Assoc. of Science Writers (aleasă); Aviation/Space Writers Assoc. (aleasă); Fellow, British Interplanetary Society (aleasă); American Institute of Aeronautics and Astronautics – American Astronautical Society – Comitetul de istorie al AIAA; Comitetul de istorie al Academiei Internaționale de Astronautică (numită)

William Cuthbert Jones, (S.U.A.), fost corespondent la Casa Albă, EIR

C. (Kees) le Pair, (Țările de Jos), fizician (la pensie), Universitatea din Leiden; Academia Regală de Arte și Științe din Țările de Jos

Djamila le Pair, (Țările de Jos), jurnalist independent; activist pentru eliberarea lui Assange

Adam A. Ouologuem, (Mali), jurnalist; președinte al diasporei din Mali în DMV; președinte al Africa Society incorporated în Mali

Julian Fell, (Canada), fost director, Districtul regional din Nanaimo, British Columbia, Canada

John C. Smith, P.Eng., (SUA), inginer șef de proiect, Siguranța barajelor și a digurilor

Princy Mthombeni, (Africa de Sud), fondator, Africa4Nuclear

Ramtanu Maitra, (S.U.A.), fost inginer în industria nucleară din SUA; editor al revistei Fusion Asia, o revistă de știință și tehnologie (1984-1993); a participat la proiectul „Viziunea 2020” al Comisiei de planificare din India; a fost șef al biroului din New Delhi al EIR; și editor asociat al revistei 21st Century Science and Technology.

Carlo Pettirossi, (Germania), inginer nuclear, consultant- inginerie software

Dr. Thiago Maia, (Brazilia), fizician nuclear, doctor în astrofizică; ambasador al Declarației mondiale privind clima

Bennett Greenspan, M.D. (SUA), medic; expert în medicină nucleară; fost președinte al Societății de medicină nucleară și imagistică moleculară (SNMMI)

Joel Dejean, (S.U.A.), inginer electrician; candidat independent LaRouche la Congresul Congresului din Texas CD 38, noiembrie 2022

Robert A. Hux, (Canada), doctor în chimie, Universitatea din Alberta

Dacă doriți să vă adăugăm numele, scrieți la alexandra.bellea@gmail.com