Prieteni ai Coaliției Internaționale pentru Pace (International Peace Coalition),
Următoarea declarație a fost scrisă de Helga Zepp-LaRouche, fondatoare a Schiller Institute și coordonatoare a Coaliției Internaționale pentru Pace (IPC), la 23 iulie 2024. Ea este pusă la dispoziție pentru a fi distribuită pe scară largă de către IPC și colaboratorii săi din întreaga lume.
Evaluând perspectivele recentului summit NATO de la Washington, care a definit Rusia drept «cea mai semnificativă și directă amenințare», China drept o «provocare sistemică pentru securitatea euro-atlantică» și, în general, perspectiva unui NATO global, se pare că nu mai există loc pentru diplomație și dialog ca mijloace de soluționare a conflictelor. Având în vedere numeroasele escaladări la care asistăm în întreaga lume, de la Ucraina, la Asia de Sud-Vest sau Indo-Pacific, fiecare dintre acestea are potențialul de a evolua într-un conflict nuclear global în cel mai scurt timp.
Toate valorile care erau odinioară atât de apreciate, „democrația”, „drepturile omului”, „libertatea de exprimare” și multe altele, au fost erodate de standarde duble, evidente pentru întreaga lume. În câteva cuvinte: Comunitatea mondială se confruntă cu o profundă criză civilizațională și culturală, care trebuie abordată.
Există diverse inițiative de pace, de la Papa Francisc, care s-a oferit ca mediator în războiul din Ucraina, la planul chinez de pace în colaborare cu Brazilia, la inițiativa mai multor lideri africani, la președintele Erdogan al Turciei, precum și altele. Dar, atâta timp cât instituțiile de conducere din Occident vor continua să urmărească obiectivul de „înfrângere strategică” a Rusiei, în conformitate cu politica oficială actuală a UE, diplomația și dialogul vor fi excluse.
Există un pericol acut ca lumea să se împartă în două blocuri separate, Occidentul colectiv pe de o parte, iar națiunile majorității globale, pe de altă parte. Dacă acest lucru se întâmplă, nu numai că am putea asista la o nouă versiune a războiului rece, la decuplarea economică, la urmări teribile și chiar la crize, dar s-ar putea ajunge la un război nuclear global care ar putea pune capăt întregii vieți pe Pământ.
Se pare că liderii aflați în prezent în poziții de putere au uitat experiențele oribile ale părinților și bunicilor lor, care au suferit în timpul a două războaie mondiale și care au învățat lecția dureroasă că nimeni nu câștigă într-un război mondial. Simplul fapt că se pare că nu mai este niciun loc pentru diplomație și soluționarea conflictelor prin dialog ar trebui să îngrozească pe oricine care studiază efectele unui război nuclear global.
Poate că ONU are nevoie de o reformă, dar rămâne singurul cadru disponibil pentru a reuni toate națiunile. Atunci când instituțiile sale sunt erodate, se impune legea junglei. În prezent, doar unele țări respectă Carta ONU, în timp ce altele pretind că ar fi alese să conducă o ordine mondială bazată pe reguli nedefinite, aplicând ideea statului de drept arbitrar, oriunde li se pare lor de cuviință.
În toate țările există bărbați și femei mai înțelepți, majoritatea din generațiile mai în vârstă, care privesc actuala criză mondială cu mare îngrijorare și care ar putea, și trebuie, să își pună la dispoziție cunoștințele și expertiza pentru a oferi recomandări și a formula soluții pentru a scoate omenirea din această criză și a o îndrepta pe un drum mai bun către un viitor mai sigur.
Prin urmare, facem apel la oameni de stat în vârstă, lideri religioși, foști diplomați și oficiali aleși, militari pensionați și alți lideri civili – din toate națiunile – să facă acest pas înainte și să creeze un Consiliu al rațiunii pentru a explora potențialul unei noi arhitecturi internaționale de securitate și dezvoltare, care să poată lua în considerare interesele fiecărei țări de pe planetă.
Există precedente pentru o astfel de abordare, în perioade diferite și în circumstanțe diferite, care ne pot oferi însă un indiciu cu privire la ceea ce trebuie să facem în criza actuală. Pentru a numi doar câteva exemple: Conciliul de la Florența, care a unificat Biserica creștină, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, Pacea de la Westfalia, care a pus capăt Războiului de treizeci de ani și a pus bazele instituirii dreptului internațional și Comisia sud-africană pentru adevăr și reconciliere, care a găsit modalități de a depăși rănile apartheidului.
Aceste exemple ar trebui să ne inspire să venim astăzi cu idei noi și îndrăznețe pentru a crea un Consiliu al rațiunii, care să reunească toate resursele morale și intelectuale de care dispune omenirea în acest moment pentru a îndepărta lumea de marginea prăpastiei.
***
Participați la discuțiile și mobilizarea International Peace Coalition! Contact în România – contact(at)comitetulpentrupace.ro