Apel pentru un comitet ad-hoc pentru un nou sistem Bretton Woods

Apel pentru un comitet ad-hoc pentru un nou sistem Bretton Woods

Publicăm acest apel inițiat de Schiller Institute pentru că atinge punctele esențiale pentru a opri cauzele economice și geopolitice ale războiului.

Apel pentru un comitet ad-hoc pentru un nou sistem Bretton Woods

Schiller Institute, 2022

https://schillerinstitute.nationbuilder.com/call_for_an_ad-hoc_committee_for_a_new_bretton_woods_system

Sistemul neoliberal este iremediabil falimentar. Cu toate acestea, guvernele occidentale în loc să tragă consecințele acestui fapt și să reorganizeze sistemul la bază, au intensificat confruntarea cu presupușii lor concurenți sistemici, Rusia și China. Aceasta a dus, ca urmare a celor 5 valuri de expansiune a NATO spre est, la o criză a rachetelor cubaneze inversată și la un război în mijlocul Europei, care ar putea escalada într-un al treilea război mondial nuclear.

Mulți oameni se tem pe bună dreptate de un nou război mondial. Trebuie însă să eliminăm cauzele pericolului! Nu vedem cum nimic nu mai funcționează? Cum lanțurile de aprovizionare se destramă peste tot? Cum prețurile la alimente și la energie explodează? Guvernul german vrea acum să raționalizeze gazul, în timp ce în Polonia și Lituania oamenii se încălzesc din nou cu lemne.

Nu, acest lucru nu are aproape nimic de-a face cu politica Chinei de “zero Covid” și doar indirect cu războiul din Ucraina. Are însă foarte mult de-a face cu modelul neoliberal în toate aspectele sale. Ideea neoliberală de a externaliza producția industrială a unei națiuni în țări cu salarii mici a fost greșită deoarece distruge locurile de muncă productive din națiunile industriale și exploatează forța de muncă din țările în curs de dezvoltare. La fel de greșită este și ideea unei “societăți bazate pe valoarea pentru acționari” (“shareholder-value society”), în care profitul bursier pe termen scurt este singurul obiectiv, iar creșterile pe termen lung ale productivității economice fizice sunt lipsite de sens. La fel de greșită este și ideea că “banii fac bani”, ca și cum banii ar avea o valoare intrinsecă în sine, sau ideea “just-in-time” (de livrări în timp real) pentru care care stocurile nu mai sunt necesare deoarece camioanele pot livra piese semifinite în ultimul moment. Dar mai presus de toate, ceea ce este total greșit este ideea că banii ar fi sinonimi cu avuția socială. Acest basm nu a dus decât la o creștere explozivă a numărului de miliardari și milionari, în timp ce rândurile săracilor cresc și ele, iar clasa de mijloc dispare.

Prăbușirea uluitoare a infrastructurii din Statele Unite și Europa – fie că este vorba de poduri nesigure, de trenuri de marfă care așteaptă zile întregi pe liniile de cale ferată, de timpul absurd necesar pentru reparații, de lipsa forței de muncă calificate sau de dispariția produselor de pe rafturile magazinelor – este o dovadă clară a eșecului modelului neoliberal. Inflația galopantă nu este rezultatul “războiului din Ucraina”, ci al tipăririi excesive de bani de către băncile centrale începând cu 2008 în încercarea de a mușamaliza criza sistemică.

Sistemul financiar transatlantic se confruntă astăzi cu același lucru cu care s-a confruntat în 1923 Germania interbelică: hiperinflația care amenință să devoreze economiile de-o viață ale populației. Încercările băncilor centrale de a lupta împotriva inflației prin creșteri ale ratelor dobânzilor ar putea declanșa o reacție de prăbușire în lanț a firmelor și a țărilor în curs de dezvoltare împovărate de datorii. Decuplarea agresivă de Rusia și încercarea de a acționa împotriva Chinei sunt în curs de desfășurare și vor trage în jos toate națiunile.

Efectul asupra țărilor în curs de dezvoltare este criminal. Deja acum, potrivit ONU, 1,7 miliarde de oameni sunt amenințați de o catastrofă a foametei care a fost exacerbată de sancțiunile autodistructive împotriva Rusiei și a altor țări. Modelul neoliberal nu a făcut nimic pentru a combate sărăcia în Sud unde 2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă, iar majoritatea țărilor în curs de dezvoltare nu au un sistem de sănătate eficient, lăsându-le fără apărare atunci când sunt expuse la pandemia Covid și la alte boli. Sistemele sociale din multe țări se prăbușesc deja. Dacă inflația scapă de sub control sau dacă are loc o prăbușire bruscă, mari părți ale lumii ar putea cădea într-un haos social total. În plus, este inacceptabil să folosim preocupările climatice și ecologiste pentru a justifica dezindustrializarea și depopularea radicală, așa cum a făcut Malthus la vremea sa.

Deși guvernele lumii occidentale nu vor să recunoască acest lucru, sistemul neoliberal este astăzi la fel de falimentar ca și sistemul comunist în perioada 1989-1991. În loc să recunoască acest fapt, ele continuă să ia decizii la ale căror consecințe nu s-au gândit, riscând astfel prăbușirea societăților. În loc să raționalizeze gazul și să lase prețurile pentru produsele de primă necesitate să crească necontrolat, ele ar trebui să elimine sancțiunile – o formă brutală de război împotriva populațiilor din țările vizate – și să se bazeze pe diplomație pentru a rezolva conflictele.

Prin urmare, noi, semnatarii, solicităm convocarea imediată a unei conferințe internaționale de urgență care să stabilească:

1. Reorganizarea sistemului financiar mondial falimentar și înlocuirea acestuia cu un nou sistem de tip Bretton Woods. Scopul declarat al acestui nou sistem de creditare trebuie să fie depășirea sărăciei și a subdezvoltării în întreaga lume, dar mai ales creșterea nivelului de trai în țările în curs de dezvoltare, făcând posibilă pentru toți oamenii planetei dezvoltarea deplină a potențialului lor.

2. O procedură de reorganizare prin faliment a băncilor comerciale și protejarea depozitelor cetățenilor, astfel încât acestea să poată alimenta economia reală cu credite. Băncile de investiții și alte entități financiare trebuie să se descurce fără bani publici, făcându-și singure ordine în conturi și declarându-se falimentare dacă va fi nevoie.

3. Interzicerea comerțului cu instrumente financiare derivate, în cadrul unor acorduri între guverne. Toate speculațiile pe energie și alimente trebuie să fie strict interzise.

4. Implementarea imediată a unui sistem de rate de schimb fixe care pot fi ajustate periodic de către guverne între anumite limite.

5. Reorganizarea de fond a datoriilor țărilor și firmelor și, atunci când datoriile periclitează existența lor productivă, anularea lor.

6. Înființarea în fiecare țară a unei bănci naționale în tradiția lui Alexander Hamilton, astfel încât generarea de credite să fie pusă sub controlul guvernelor suverane. În acest fel se poate realiza ocuparea integrală a forței de muncă productive prin investiții în infrastructura de bază și în inovare.

7. Negocierea între băncile naționale a unor acorduri privind credite pe termen lung cu dobândă redusă, pentru a permite investiții într-un program internațional de infrastructură și în proiecte ale Puntii Terestre Mondiale, așa cum sunt prezentate în raportul “Noul Drum al Mătăsii devine Puntea Terestră Mondială” și așa cum China le implementează în cadrul Inițiativei Belt and Road.

8. Extinderea Punții Terestre Mondiale creează avantaje economice comune pentru toate țările care devin baza unei noi arhitecturi internaționale de securitate, ținând cont de interesele de securitate ale tuturor națiunilor de pe acest Pământ. Noul nume pentru pace este dezvoltarea.

Noi, semnatarii acestui apel, suntem convinși că sistemul de “globalizare”, cu capitalismul său brutal de vulturi, a eșuat – economic, financiar și moral. Oamenii trebuie să fie prioritatea economiei, care nu este un magazin cu autoservire pentru miliardari și milionari, ci trebuie să servească Binele Comun. Noua ordine economică trebuie să garanteze drepturile inalienabile ale tuturor oamenilor de pe Pământ.

Semnatarul inițiator,

Helga Zepp-LaRouche, fondatoare, Schiller Institute

Vă rugăm să semnați !

În continuare este prezentată o listă a semnatarilor de renume din întreaga lume. Titlul și/sau afilierea, doar în scop de identificare.

Dr. Shah M.Mehrabi Afghanistan/U.S. Chair of the Audit Committee, Member of the Board of the Central Bank of Afghanistan
Tse Anye Kevin Afrika Deputy President, State55
Ali Brahimi Algeria Professor of Law; lawyer
Enrique Juan Box Argentina Media personality
Roberto Fritzsche Argentina Professor, Department of Economic Science, University of Belgrano
Ricardo Macedo Argentina Sociologist, political consultant
Juan Francisco Numa Soto Argentina Constitutional Attorney; former professor of Constitutional Law at the University of Buenos Aires
Alejandro Yaya Argentina Vice President, Civilian Institute of Space Technology
Gen. Edwin Alfonso De La Fuente Jeria * Bolivia Former Commander-in-Chief of the Bolivian Armed Forces
Jairo Diaz Carvalho Brazil Professor of Philosophy of Technology, Federal University of Uberlândia
Thiago Maia Brazil PhD. in Nuclear Physics and Astrophysics; specialist in private sector energy and engineering in Venezuela, Mexico, Bosnia, USA, S. Africa, France, and China
Marcos de Oliveira Brazil Journalist
Mario Regis Brazil Abundance Program
Julian Fell Canada Biologist, Co-Director Area F, Regional Government of Nanaimo, British Columbia
Faisal Huda Canada CEO, BUNA Capital Inc.
Mario Guillermo Acosta Colombia Scientist and author; General Director, CIFRA (Space Lab City)
Pedro Rubio Colombia President, Association of Officials of the General Accounting Office of Colombia
Enrique Dubon Costa Rica Economist
Dr. Li Xing Denmark Director, Research Center on Development and International Relations; professor, Department of Politics and Society, Aalborg University
Antonio Ciriaco Cruz Dominican Republic Economist, reasearcher, Autonomous University of Santo Domingo (UASD
Ramón Emilio Concepción Dominican Republic Attorney-at-law; Presidential Pre-candidate for the PRM party (2020)
Marino J. Elsevyf Pineda Dominican Republic Attorney-at-law
Luis González Dominican Republic Director, Center for Analisis of International Studies, Universidad del Caribe
Ramón Gross Dominican Republic Post-graduate Professor, Catholic University of Santo Domingo
Monseñor Norberto Polanco Dominican Republic Bishop-Elect, Vetero Catholic Apostolic Church of Brazil
Rafael Reyes, Jerez Dominican Republic Journalist; TV producer, “Face to Face” and “Economics and Politics”, Channel 69
Enrique Antonio Sanchez Liranzo Dominican Republic Lawyer, writer, poet
Ramón Zabala Dominican Republic Journalist
José Rodríguez Portorreal Dominican Republic President, Solidarity Party
Napoleón Saltos Ecuador University professor
Dr. Mohammed Ali Ibrahim Egypt Professor of Economics; Founder and former Dean, College of International Transport and Logistics, Egypt
Valérie Bugault France geopolitical analyst, Doctor of Law
Jacques Cheminade France President, Solidarité et Progrès, former presidential candidate
Col. Alain Corvez (ret) France Col. (ret.), International Counselor; former advisor to the Commanding General of the United Nations Force in South Lebanon (UNIFIL)
Dominique Delawarde France General (ret.), former officer, Land army
Raphael Durans France Visual artist
Hubert de Gevigney France Rear-Admiral (ret.); former ambassador of the Order of Malta to the Republic of Senegal
Thierry Lambert France Professor, University of Aix-Marseille
Odile Mojon-Cheminade France Editor-in-Chief, French Schiller Institute Website
Henri Proglio France Industrial manager
Henri Temple France Professor of Economic Law (Montpellier); Co-Founder, Center for Consumer Law
Uwe Behrens Germany Logistics manager, author
Ole Doering Germany Professor, Hunan Normal University; Associate Professor, Department for Global Health, Peking University; Privatdozen, KIT
Rainer Sandau Germany Technical Director, Satellites and Space Applications, International Academy of Astronautics (IAA)
Leonidas Chrysanthopoulos Greece Ambassador ad honorem; Secretary General, Black Sea Economic Cooperation Organization (BSEC), 2006-2012
Maria Negreponti–Delivanis Greece Former Rector and Professor, University of Macedonia, Greece
George Tsobanoglou Greece Professor of Sociology, University of the Aegean
Roger Antonio Baldizon Morales Guatemala Economist; university professor and specialist in planning and development, Guatemala City
Raúl Aníbal Marroquín Guatemala Citizen Observatory for Peace “The Pupil of the Sky”, San Cristobal Verapaz
Jacques Bacamurwanko Guinea Former Ambassador of Burundi to the United States
José Antonio Flores Arriaza Honduras Political Analyst, Masters in International Relations (MIR)
Andrea Szegó Hungary Professor (ret), economics.
Dr. Surendra Pathak India Adjunct Professor, Gujarat Vidyapith University; former Dean and Director of Research, Institute of Advanced Studies in Education
Mustafa Jabbar Sanad Iraq Member of Parliament; economist
David Baccini Italy Chief Executive Officer, Supranext, New York
Prof. Bruno Brandimarte Italy Professor of Electronic Measurement, Rome
Davide Donateo Italy Founder and editor, Database Italia
Nino Galloni Italy General Director, Labor Ministry, 1990-2002; economist and author
Paola Ghedini Italy Manager, International Consultant, Rome
Liliana Gorini Italy Chairwoman, Movisol, Milan
Guido Grossi Italy Chairman, Sovranità Popolare (Popular Sovereignty)
Mariano Jodice Italy Biologist and journalist
Luca La Bella Italy Financial analyst
Gianmarco Landi Italy Financial manager
Federica Mancini Italy Nuclear engineer, Atomi per la pace (Atoms for Peace), Milan
Lino Mungari Italy Chairman, Accademia Progetto Uomo (Project of Man Academy), Rome
Carlo Pettirossi Italy Nuclear engineer, Atomi per la Pace (Atoms for Peace), Germany/Italy
Vincenzo Romanello Italy Senior Nuclear Researcher and Project Manager, National Radiation Protection Institute (SURO), Czech Republic
Antonio Grazia Romano Italy Lawyer
Filippo Rossi Italy Journalist; marathon runner
Alessia Ruggeri Italy Trade unionist, Comitato per la Repubblica
Luca Russo Italy Secretary, Italexit, Lecce.
Gaetano Santoro Italy Trade unionist, Unione Partite IVA (UPI)
Eblin Pascal Fobah Ivory Coast Research teacher; university professor
Mohd Peter Davis, PhD Malaysia Biotechnologist; biochemist; architect; consultant, deep tropical agriculture; Visiting Scientist, University Pertanian (retired)
Adam Ouologuem Mali Washington D.C.-based journalist
Simon Levy Mexico Former Mexican Undersecretary for Tourism; Founder, Cátedra México-China, National Autonomous University of Mexico (UNAM)
Enrique López Ochoa Mexico Physician; Professor of Angiology, University of Sonora
Celeste Sáenz de Miera Mexico President, Journalists Club of Mexico
Alberto Vizcarra Ozuna Mexico Coordinator of Citizens Movement for Water, Ciudad Obregón, Sonora, Mexico
Kamel Hamiche Mozambique Diplomat and advisor, Maputo
Samo Fernando Soares de Manhiça Mozambique Executive Director, International Alliance for Development-Mozambique
Dr. Bishnu Pathak Nepal Founder and Executive President, Peace and Conflict Studies Center, Kathmandu; Nobel Peace Nominee
Dr. A. J. (Guus) Berkhout Netherlands Professor-Emeritus Geophysics, Technical Univ. of Delft; President of CLINTEL; member, Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences
C. (Kees) le Pair, PhD. Netherlands Physicist, Univ. of Leiden
Bolívar Téllez Nicaragua University professor, Managua
Abdulkadir Isa Nigeria Member, Anti-Debt Front; Research and Organization Advisor
Amani Mounkaila Boureima Nigeria Journalist, Niamey
Abiodun Afolabi Nigeria Lecturer in Philosophy, Adekunle Ajasin University
David Ajetunmobi Nigeria Trade union leader
Adeshola Raheem Kukoyi Nigeria Founder, Equilibrium Perspectives, University of Lagos
Thore Vestby Norway Former mayor and Member of Parliament; co-founder, ICHI Foundation
José Antonio Benllochpiquer Castro Peru Vice President, Christian Democratic Party of Peru
Fernando Fauché Peru National Secretary, Christian Democratic Party of Peru
Adrián Flores Konja Peru Former Dean, Faculty of Administrative and Accounting Sciences, National University of San Marcos (UNMSM); Director, Post Graduate School of UNMSM
Carlos Francisco Gallardo Neyra Peru President, Christian Democratic Party of Peru
Dino Gavancho Cilliani Peru National Secretary, Christian Democratic Party of Peru
Fabiola María Morales Castillo Peru National Congresswoman, Renovación Popular party
Víctor Raúl Orihuela Paredes Peru President of the UNMSM Foundation.
Roberto Vela Pinedo Peru President, National College of Economists of Peru
Antonio Butch Valdes Philippines Founder and Chairman, Philippine Democratic Party (KDP); Founder, Save the Nation;
Vera Papovich Russian Federation Chief bibliographer, Russian National Library, St. Petersburg
Dr. Sergey Pulinets Russian Federation Principal Scientific Researcher, Space Research Institute, Russian Academy of Sciences, Moscow
Dr. Leo Semashko Russian Federation State Councilor, St. Petersburg; Founder, Gandhian Global Harmony Association (GGHA)
Blagoje Babic Serbia University professor
Goran Kapetinovic Serbia Diplomat; ambassador (ret.), Belgrade
Kelvin Kemm South Africa CEO, Stratek Business Strategy Consultants; former board chairman, South African Nuclear Energy Corporation
Princy Mthombeni South Africa Nuclear Communication Specialist, founder of Africa4Nuclear
Javier Otazu Ojer Spain Behavioral economist
Juan José Torres Núñez Spain Free-lance journalist, poet, Almeria
Hussein Askary Sweden Southwest Asia Coordinator, Schiller Institute
Mats Lonnerblad Sweden Author; Civil rights activist; Board Member, Civil Rights Movement, Sweden
Kjell Lundqvist Sweden Chairman, European Labor Party
Ulf Sandmark Sweden Schiller Institute, Sweden
Soumaya Hallak Switzerland Lyric singer; President of “1,2,3 Hope, Love, Life for Peace” for child war victims in Syria
Dr. Kirk Meighoo Trinidad & Tobago Political economist; Public Relations Officer; former Senator and university lecturer
Bishop Geoffrey Bob Lubega Uganda Founder, Mission Generation Grace Africa Aid Project; civil engineer
Volodymyr Marchenko Ukraine People’s Deputy of Ukraine (MP) 1990-2002
Natalia Vitrenko Ukraine Doctor of Economic Sciences; People’s Deputy of Ukraine (MP) 1995-2002; candidate for the Presidency of Ukraine in 1999 and 2004
Suliman Ebrahim United Kingdom Retired barrister; writer, author of “Message to Mankind in the 21st Century”
Mike Robinson United Kingdom Editor, The UK Column
Dr. Athar Abbasi United States Major, U.S. Army (Ret)
Sen. Betty Jean Alexander United States Michigan State Senator (D – Detroit)
Jon Baker United States Cattleman; Agricultural Bank Loan Officer, Iowa
James Benham United States State President, Indiana Farmers Union; Board Member, National Farmers Union
Charles Borowsky United States President, International Institute for Regional Studies
Robert Branca United States Lieutenant (Ret.), U.S. Naval Reserve; Vietnam veteran
Neil Brown United States Nuclear engineer (retired), Portland, OR
Mike Callicrate United States Farm leader, Kansas/Colorado
Paul D. Chamberlin United States Extractive metallurgist, nuclear reactor materials, Highlands Ranch, CO
Joel Dejean United States LaRouche Independent Congressional Candidate, 38th district, Texas
Don and Janell Diehl United States Authors; former Editor of Salpulpa Daily Herald, OK; Baptist preacher
Frank Endres United States California farm leader; producer, wheat and cattle
Christopher Fogarty United States Chairman; Friends of Irish Freedom (Chicago)
Dr. Graham Fuller United States Former CIA official; vice-chairman, National Intelligence Council; author, scholar
Lawrence Gauthier United States Owner, Westphalia Publishing Ltd, Boulder, Colorado; former investigative reporter, Cap/Cities ABC News; former elected member, State Central Committee, Nebraska Democratic Party
Jack Gilroy United States Co-coordinator of bensalmon.org
Dr. Bennett Greenspan United States Past President of SNMMI (Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging); American College of Radiology
Cathy Helgason United States Professor of Neurology
Fred Huenefeld United States Former Treasurer, Louisiana State Democratic Party Central Committee
Dr. James George Jatras United States Former U.S. Diplomat; former Advisor to U.S. Senate Republican Leadership; political analyst
John Jones United States Committeeman, Democratic Party, Ward 14, Boston
Wilbur Kehrli United States National Board of Directors, American Blue Cattle Association; Former District Four Director, Iowa Pork Producers Board
Dr. Clifford Kiracofe United States President, Washington Institute for Peace and Development
Dr. George Koo United States Chairman, Burlingame Foundation; retired business consultant, U.S.-China relations
Larmar Lemmons United States Chief of Staff for Michigan State Senator Betty Jean Alexander (D-Detroit); former Michigan State Representative
Jeffrey Mahn United States Nuclear Engineer (ret.), Sandia National Labs, Albuquerque NM
Caleb Maupin United States Founder and Director, Center for Political Innovation
David Meiswinkle United States Attorney-at-law
James Moore United States Past President Alaska Trollers Association; Executive committee for NSRAA and AKI (aquaculture)
Jeffery S. Philbin, PhD United States Nuclear Engineer; technical consultant; independent contractor, Albuquerque, NM
Sam Pitroda United States Inventor and entrepreneur, Chairman of Indian Overseas Congress
Rep. Justin K. Price United States Rhode Island State Representative
Denise Rainey United States School Administrator and Educator, retired
Earl Rasmussen United States Executive Vice President, Eurasia Center, Washington D.C.
William F Reid, MD United States First African-American elected to Virginia legislature since Reconstruction
Diane Sare United States LaRouche Party Candidate for U.S. Senate from New York
Peter Schuller United States Professor of Philosophy Emeritus, Ohio
John Shanahan United States Civil engineer; President, Go Nuclear, Inc.; Editor, website: allaboutenergy.net
John C. Smith United States Geotechnical Engineer, Dam and Levee Safety; U.S. Navy veteran
Barbara Suhrstedt United States International concert pianist; President, board of directors, Framingham Lomonosov Association for Mutual Exchange (FLAME).
Qasim Tarin United States Chairman, Afghan Business Network; Chairman, QTarin Foundation; Board Member, Afghan-American Chamber of Commerce; Co-Founder, Unity and Freedom Movement of Afghanistan
Bruce Todd United States Former Independent candidate for New Jersey Lt. Governor; retired millwright, Local 715
Mohammad Ashraf Toor, MD United States Chairman, Board of Trustees, Pakistani American Congress
Bob Van Hee United States Redwood County Commissioner, Minnesota
Zaher Wahab United States Emeritus Professor of Education; former Advisor, Afghanistan Ministry of Higher Education; taught at American University of Afghanistan (2013-2020)
Alan Waltar United States Past President, American Nuclear Society (ANS); Retired Professor and Head, Department of Nuclear Engineering, Texas A&M University
Frederick Weiss United States Professional musician
J. Kirk Wiebe United States Retired Senior Intelligence Analyst, National Security Agency; NSA whistleblower regarding mass surveillance
Geoff Young United States Democratic nominee for US House of Representatives, Kentucky 6th CD
Emil Guevara Muñoz Venezuela Member, Latin American Parliament, 2006-2011
Román Rojas Cabot Venezuela Former Ambassador of Venezuela to the European Community
Fouad Al-Ghaffari Yemen President, BRICS Yemeni Youth Parliament
H.E. Abdel-Aziz Saleh Bin Habtour Yemen Prime Minister, National Salvation Government, Republic of Yemen
Eng. Hisham Sharaf Abdullah Yemen Foreign Minister, National Salvation Government, Republic of Yemen
Munashe Chiwanza Zimbabwe Civil engineer