Calea anevoioasă a lui Erdoğan spre pace

Calea anevoioasă a lui Erdoğan spre pace

23 aug. 2022 (EIRNS)-În ultima săptămână am asistat la câteva răsturnări de situație destul de interesante în încercarea președintelui Recep Tayyip Erdoğan de a merge pe calea spre pace. La 18 august, Erdoğan a semnat un memorandum de înțelegere cu ucraineanul Volodymyr Zelenskyy, referitor la colaborarea în vederea reconstrucției Ucrainei după încheierea ostilităților. Erdoğan stabilise deja o întâlnire de monitorizare cu președintele rus Vladimir Putin, încă neprogramată. El se întâlnise ultima dată cu Putin în luna iulie în legătură cu procesul de pace de la Astana pentru Siria.

Potrivit agenției de presă turcești Anadolu, Erdoğan a comentat după întâlnirea cu Zelenskyy: „Ceea ce contează este să găsim calea cea mai scurtă și mai echitabilă către masa negocierilor. Suntem pregătiți să acționăm în calitate de facilitator sau mediator spre obiectivul de a relansa negocierile pe baza parametrilor care au luat formă la Istanbul.” Micul pas făcut la 22 iulie la Istanbul, de a aranja expedierea cerealelor din porturile de la Marea Neagră, a explicat Erdoğan, a permis lumii să experimenteze unele „efecte pozitive” modeste, dar reale, pe care acum se poate construi. El a spus că discuțiile de joi i-au permis lui Zelenskyy să evalueze „posibilitățile de a transforma atmosfera pozitivă creată de acordul de la Istanbul într-o pace permanentă”. Este de remarcat faptul că discuțiile cu Zelenskyy privind colaborarea pentru reconstrucția Ucrainei după ostilități ar putea oferi, poate, un minim de speranță, chiar dacă numai prin schimbarea temporară a subiectului la Kiev. Cu siguranță, aceasta este condiționată de încheierea ostilităților.

Ieri, însă, a fost raportat un comentariu foarte curios al lui Erdoğan. La un eveniment la o podgorie, ca răspuns la un fermier care l-a întrebat despre starea lui Zelenskyy, Erdoğan a declarat voluntar că Zelenskyy era „foarte îngrijorat”. Sunt oameni în jurul lui care îl înșală foarte mult”.

Apoi, astăzi, ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Cavusoglu, vorbind presei locale turcești, a agitat lucrurile, spunând că mai multe țări occidentale „doresc ca războiul să continue”, adăugând că nu este vorba doar de SUA, ci și de o mână de membri NATO. El nu a menționat nicio țară anume. Mai mult, „Au existat și cei care au vrut să saboteze acordul privind cerealele”. El a precizat cu atenție că SUA nu au avut nimic de-a face cu aceste eforturi de sabotaj, spunând că SUA au revocat barierele la export pentru îngrășămintele rusești, au aderat la deschiderea porturilor, au ridicat restricțiile privind tranzacțiile bancare și altele asemenea. „Dar unele țări din Europa au vrut să îl saboteze”.

Acestea sunt, cu siguranță, evenimente posibil fără legătură între ele. Dar ultima dată, înainte de acordul privind cerealele, când Istanbulul a reușit să convingă Kievul să colaboreze cu Moscova – la sfârșitul lunii martie, când Kievul s-a angajat efectiv pe hârtie cum vor arăta cererile lor inițiale de pace – întreaga afacere a fost aruncată în aer de acuzațiile din jurul masacrului de la „Bucea”. Există motive pentru ca Istanbulul să fi devenit oarecum „timorat” cu privire la ceea ce ar putea declanșa câțiva pași spre pace. De asemenea, este cu siguranță posibil ca Istanbulul, între joi, 18 august și luni, 22 august, să fi interpretat asasinarea lui Darya Dugina ca pe o palmă peste față.

Cu privire la acest din urmă aspect – și fără a rezolva sau măcar a aborda chestiunea unei eventuale întâlniri a minților între Alexander Dugin și președintele Erdoğan – postarea pe Telegram a lui Oleg Tsaryov este în continuare provocatoare: „Asasinarea Daryei Dugina a fost planificată doar în legătură cu jurnalista; tatăl ei, figura publică Alexander Dugin, nu prezenta interes pentru serviciile speciale ucrainene, relatează TASS cu referire la instituțiile de aplicare a legii. Nu este nimic surprinzător în această declarație. Darya a avut negocieri foarte fructuoase cu Turcia prin intermediul unor persoane apropiate lui Erdoğan. După cum se vede, această activitate nu a trecut neobservată. Asasinarea Daryei Dugina a fost văzută în Turcia ca o tragedie personală de mulți, inclusiv de Erdoğan și de membrii familiei sale. Au ucis o prietenă a familiei Erdoğan…. Cred că ținta atacului terorist a fost aleasă nu în Ucraina. De ce cred acest lucru, am scris imediat după explozie. Se poate presupune că activitățile lui Darya au interferat foarte mult cu serviciile secrete britanice, care și-au construit propriile relații fructuoase cu Erdoğan…. Există motive să credem că ceea ce s-a întâmplat va forța Turcia să arunce o nouă privire asupra Ucrainei și a conducerii sale. Cu siguranță, evenimentul nu va face ca relațiile dintre Turcia și Ucraina să fie mai calde.” https://twitter.com/OlegTsarov/status/1561824819808698375