Apel la mobilizare pentru susținerea plângerii Africii de Sud împotriva Israelului privind genocidul din Gaza

Apel la mobilizare pentru susținerea plângerii Africii de Sud împotriva Israelului privind genocidul din Gaza

Mai multe organizații au lansat apeluri de susținere pentru plângerea formulată de Africa de Sud împotriva genocidului comis de Israel în Fâșia Gaza. Primele audieri la Curtea Internațională de Justiție au loc pe 11 și 12 ianuarie. 

Ce putem face? Putem trimite rapid la ambasade și la misiuni ONU ale mai multor țări scrisori adresate guvernelor pentru a le cere să înainteze urgent o declarație de intervenție la CIJ în sprijinul dosarului depus de Africa de Sud.

Așa cum spunea de crăciun pastorul Munther Isaac la Betleem « Tăcerea este complicitate, iar (…) cuvintele superficiale de empatie fără acțiuni directe – toate acestea se află sub semnul complicității. Așadar, iată care este mesajul meu: Gaza a devenit astăzi busola morală a lumii. (…) Îmi pare rău pentru voi. Noi vom fi bine. În ciuda loviturii imense pe care am îndurat-o, ne vom reveni. Ne vom ridica și ne vom ridica din nou din mijlocul distrugerii, așa cum am făcut-o întotdeauna ca palestinieni, deși aceasta este pe departe cea mai mare lovitură pe care am primit-o de mult timp. Dar, din nou, pentru cei care sunt complici, îmi pare rău pentru voi. Vă veți reveni vreodată din asta? (…) OPRIȚI genocidul ACUM!» 

Pentru moment, inițiativa Africii de Sud este singurul lucru semnificativ făcut pentru a corecta busola morală a generației noastre.

Iată un exemplu de scrisoare pe care o puteți trimite. (Sursa: https://www.eccpalestine.org/charge-israel-with-genocide-at-the-international-court-of-justice/)

ACUZAȚI ISRAELUL DE GENOCID LA CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE JUSTIȚIE!

Vă îndemn să invocați imediat Convenția privind genocidul în numele țării dumneavoastre la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) pentru a opri distrugerea și genocidul comise de Israel în Gaza. Africa de Sud a lansat deja o cerere la 29 decembrie, oferind țării dumneavoastre ocazia de a-i urma exemplul.

Peste 22.000 de morți, 51.000 de răniți, 1,9 milioane de persoane dezrădăcinate.

Părțile la Convenția privind genocidul sunt obligate să acționeze pentru a preveni genocidul; prin urmare, acțiunea trebuie să fie imediată. O declarație de intervenție depusă la CIJ în sprijinul plângerii sud-africane împotriva Israelului este o modalitate de a ne asigura că toate actele de genocid sunt oprite și că cei responsabili sunt trași la răspundere.

Impunerea de către Israel a pedepsei colective în Gaza, bombardarea neîncetată a civililor, refuzul apei, al alimentelor, al medicamentelor și al combustibilului pentru o populație prizonieră – făcând viața imposibilă – îndeplinește criteriile pentru crimă de genocid.

Vă îndemn să depuneți imediat o declarație de intervenție în sprijinul plângerii sud-africane împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție, pentru a pune capăt crimelor din Palestina. Primele audieri au loc pe 11 și 12 ianuarie.

Resurse: 

Un exemplu de Declarație de intervenție din partea Maldivelor în cazul Myanmar. https://www.icj-cij.org/sites/default/files/case-related/178/178-20231115-wri-02-00-en.pdf

Există multe alte exemple.https://duckduckgo.com/?t=h_&q=site%3Aicj-cij.org+%22declaration+of+intervention%22&ia=web

Dosarul înaintat de Africa de Sud https://www.icj-cij.org/sites/default/files/case-related/192/192-20231228-app-01-00-en.pdf

Textul acestei scrisori în engleză : https://www.eccpalestine.org/charge-israel-with-genocide-at-the-international-court-of-justice/

Un apel din partea Comitetului de coordonare palestinian împotriva apartheidului (PAACC) https://antiapartheidmovement.net/en/home-slider/view/urgent-call-from-palestine-to-states-parties-of-the-genocide-convention-support-south-africas-icj-suit-against-israel-over-its-gaza-genocide/24

Cu stimă,

(Numele și prenumele dumneavoastră)

***

Lista cu mailuri de misiuni diplomatice click aici-> Mailuri misiuni diplomatice

***

Iată un dosar pentru cine vrea să aprofundeze.

Acțiunea în justiție a Africii de Sud dovedește că blocada israeliană asupra hranei, apei, combustibilului și medicamentelor din Gaza este un genocid

5 ian. 2024 (EIRNS)-Dosarul depus de Africa de Sud la 29 decembrie la Curtea Internațională de Justiție a ONU, susține că actualul guvern israelian al premierului Benjamin Netanyahu încalcă Convenția din 1948 privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid și că ONU trebuie să ordone oprirea imediată a operațiunilor militare ale Israelului. Israelul este unul dintre semnatarii – și, în 1948, un promotor – al Convenției privind genocidul. La 11 ianuarie, Africa de Sud va prezenta la CIJ o primă parte a cazului său, referitoare la solicitarea de măsuri imediate și provizorii pentru a opri vătămarile în curs de desfășurare.

Genocidul este definit, în cadrul Convenției, ca fiind acte precum omorurile comise „cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios”. În cele 84 de pagini ale dosarului Africii de Sud se afirmă că acțiunile Israelului „au un caracter de genocid, deoarece sunt menite să ducă la distrugerea unei părți substanțiale” a palestinienilor din Gaza. 

Au ucis (până la 29 decembrie) peste 21 110 palestinieni identificați, iar peste 7 780 au fost dați dispăruți. „Israelul a devastat, de asemenea, zone vaste din Gaza”, deteriorând peste 355.000 de case. Au forțat „evacuarea a 1,9 milioane de persoane, adică 85% din populație”, i-au îngrămădit „în zone din ce în ce mai mici, fără adăposturi adecvate”, continuând în același timp să îi atace militar. Se face referire la 75 de ani de apartheid, 56 de ani de „ocupație beligerantă a teritoriului palestinian” și 16 ani de blocadă a Gazei.

Este important de menționat că, pe lângă uciderile și rănile grave provocate de acțiunile militare, Israelul este acuzat și de faptul că „le-a impus [locuitorilor din Gaza] condiții de viață premeditate pentru a duce la distrugerea lor fizică ca grup”. Israelul a refuzat „să furnizeze sau să asigure alimente esențiale, apă, medicamente, combustibil, adăpost și alte tipuri de asistență umanitară pentru populația asediată și blocată” din Gaza.

În plus de comiterea unui genocid, Israelul a refuzat să îi tragă la răspundere pe înalții oficiali israelieni pentru instigarea lor directă și publică la genocid. Este, de asemenea, o încălcare a Convenției privind genocidul dacă semnatarii se fac că nu văd și nu iau nicio măsură cu privire la astfel de instigări. Africa de Sud a solicitat CIJ să se hotărască imediat că Israelul trebuie să înceteze crimele, dar, în cele din urmă, să ofere reparații și să reconstruiască ceea ce a fost distrus.

La 12 noiembrie 2023, ministrul de externe al Africii de Sud, Naledi Grace Pandor, i-a cerut lui Karim Khan, noului procuror al Curții Penale Internaționale (2002), să „accelereze investigația și să exploreze încălcările a trei dintre cele patru crime aflate sub jurisdicția CPI: crime de război, crime împotriva umanității și genocid”. Ne așteptăm ca mandatele de arestare să fie executate pentru cei mai vinovați”. Pandor a menționat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu și pe unii dintre membrii cabinetului său. Totuși, Khan s-a împotmolit, iar în decembrie, cabinetul Africii de Sud a decis să se adreseze CIJ.

Notăm că Pandor, fiica activistului anti-apartheid Joe Matthews, a fost mult timp membră a Parlamentului pentru Congresul Național African, încă de pe vremea lui Nelson Mandela.

Turcia și Malaezia susțin cazul Africii de Sud împotriva genocidului israelian

5 ian. 2024 (EIRNS)-Guvernele Turciei și Malaeziei au făcut un pas important anunțându-și sprijinul pentru cererea guvernului sud-african adresată Curții Internaționale de Justiție de la Haga, prin care se cere ca Israelul să fie investigat pentru comiterea de crime de genocid împotriva poporului din Palestina. Organizația pentru Cooperare Islamică a declarat deja susținerea acțiunii și se pare că Indonezia ar putea, de asemenea, să sprijine această acțiune. Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-african de Externe a declarat pentru Jerusalem Post din 3 ianuarie că se așteaptă ca și alte țări să urmeze în curând exemplul Turciei și Malaeziei și să susțină acțiunea sa.

Africa de Sud a susținut la 29 decembrie că comportamentul Israelului în Gaza încalcă obligațiile care îi revin în temeiul Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid, atât prin comiterea unui genocid împotriva palestinienilor din Gaza, cât și prin faptul că nu a reușit să îl prevină, inclusiv prin faptul că nu a reușit să tragă la răspundere înalți oficiali israelieni și alte persoane pentru instigarea lor directă și publică la genocid. Cererea sud-africană se încheie prin solicitarea unei serii de „măsuri provizorii”, inclusiv ca Israelul să își suspende imediat operațiunile militare din Gaza. Prima audiere este programată să aibă loc la CIJ de la Haga, la 11-12 ianuarie.

Ministerul de Externe al Turciei a declarat că susține plângerea de genocid formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru operațiunea sa militară din Gaza. „Este de așteptat ca, în cadrul acestei solicitări, CIJ să decidă cu privire la măsurile provizorii, inclusiv la cele vizând oprirea atacurilor Israelului asupra Fâșiei Gaza”, a declarat ministrul de externe turc, citat de Jerusalem Post în data de 3 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Öncü Keçeli, a declarat la 3 ianuarie că cei responsabili de uciderea a zeci de mii de locuitori din Gaza începând cu 7 octombrie „trebuie să fie trași la răspundere în fața dreptului internațional…. Uciderea de către Israel a peste 22.000 de civili palestinieni, dintre care majoritatea erau femei și copii, în Gaza timp de aproape trei luni, nu trebuie să rămână nepedepsită sub nicio formă”, a declarat Keçeli. „Sperăm că procesul va fi finalizat cât mai curând posibil”.

Ministerul malaezian al afacerilor externe a declarat la sfârșitul zilei de 2 ianuarie că „salută cererea Africii de Sud de inițiere a procedurilor împotriva Israelului … cu privire la încălcarea de către Israel a obligațiilor sale în temeiul Convenției din 1948 privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid în ceea ce-i privește pe palestinienii din Fâșia Gaza”.

La 4 ianuarie, televiziunea News Central TV, cu sediul în Africa, a raportat: „Indonezia, un susținător convins al Palestinei, și-a exprimat sprijinul pentru demersul Africii de Sud de a aduce Israelul în fața CIJ, subliniind necesitatea ca instanța să acționeze decisiv împotriva a ceea ce ei numesc genocid. »

La 4 ianuarie, la o întâlnire a reprezentanților religioși ai bisericilor catolică și luterană, precum și ai statelor islamice, politiciana germană Helga Zepp-LaRouche a subliniat importanța majoră a acestui caz: „Guvernul sud-african a dat în judecată Israelul pentru genocid în fața Curții Internaționale de Justiție. Guvernul israelian a spus că va fi prezent, deoarece ambele guverne au semnat Convenția privind genocidul din 1948. În mod firesc, ei neagă acuzațiile și chiar fac acuzații de antisemitism împotriva Africii de Sud. Dar va fi o tribună internațională importantă, iar Africa de Sud are o poziție morală înaltă datorită luptei sale de succes împotriva regimului de apartheid. Este, de asemenea, caracteristic pentru vremurile noastre faptul că o țară africană și un membru al BRICS preia inițiativa de a aduce această crimă în atenția lumii, și nu un membru al Occidentului, care a abandonat leadership-ul moral în aceste chestiuni. »

Discursul pastorului Munther Isaac la Betleem, 23/12/23. 

Un discurs universal valabil și emoționant pe care vă invit să-l citiți în întregime în engleză aici: https://www.redletterchristians.org/christ-in-the-rubble…/

Video https://youtu.be/qbHzqU3ZdTs?t=1706

Hristos în moloz- o predică de jale

„(…)Suntem indignați de complicitatea bisericii. Să fie clar: tăcerea este complicitate, iar apelurile goale la pace fără încetarea focului și fără încetarea ocupației, precum și cuvintele superficiale de empatie fără acțiuni directe – toate acestea se află sub semnul complicității. Așadar, iată care este mesajul meu: Gaza a devenit astăzi busola morală a lumii. Gaza era un iad pe pământ înainte de 7 octombrie. 

Dacă nu sunteți îngroziți de ceea ce se întâmplă; dacă nu sunteți zguduiți până în măduva oaselor – este ceva în neregulă cu umanitatea dumneavoastră. Dacă noi, în calitate de creștini, nu suntem indignați de acest genocid, de folosirea ca armă a Bibliei pentru a-l justifica, ceva este în neregulă cu mărturia noastră creștină și compromite credibilitatea Evangheliei! 

Dacă nu reușiți să numiți acest lucru un genocid. Este vina voastră. Este un păcat și un întuneric pe care îl îmbrățișați de bunăvoie. 

Unii nici măcar nu au cerut o încetare a focului…

Îmi pare rău pentru tine. Noi vom fi bine. În ciuda loviturii imense pe care am îndurat-o, ne vom reveni. Ne vom ridica și ne vom ridica din nou din mijlocul distrugerii, așa cum am făcut-o întotdeauna ca palestinieni, deși aceasta este de departe cea mai mare lovitură pe care am primit-o de mult timp. 

Dar, din nou, pentru cei care sunt complici, îmi pare rău pentru voi. Vă veți reveni vreodată din asta?

Caritatea voastră, cuvintele voastre de șoc după genocid, nu vor schimba nimic. Cuvintele de regret nu vă vor fi suficiente. Nu vom accepta scuzele voastre după genocid. Ceea ce a fost făcut, a fost făcut. Vreau să vă uitați în oglindă… și să vă întrebați: unde am fost?

În durerea, în angoasa și în jalea noastră, l-am căutat pe Dumnezeu și l-am găsit sub dărâmăturile din Gaza. Isus a devenit victima aceleiași violențe a Imperiului. A fost torturat. Răstignit. A sângerat în timp ce alții priveau. A fost ucis și a strigat de durere – Dumnezeul meu, unde ești? 

Astăzi, în Gaza, Dumnezeu se află sub dărâmături. 

Și în acest sezon de Crăciun, în timp ce îl căutăm pe Isus, El nu trebuie găsit de partea Romei, ci de partea noastră de zid. Într-o peșteră, alături de o familie simplă. Vulnerabilă. Supraviețuind cu greu și în mod miraculos unui masacru. Printre o familie de refugiați. Aici îl găsim pe Isus. 

Dacă Iisus s-ar naște astăzi, s-ar naște sub dărâmăturile din Gaza. Când noi glorificăm mândria și bogăția, Iisus se află sub dărâmături… 

Când ne bazăm pe putere, pe putere și pe arme, Isus se află sub dărâmături… 

Când justificăm, raționalizăm și teologhisim bombardarea copiilor, Isus se află sub dărâmături… 

Iisus este sub dărâmături. Aceasta este ieslea lui. El este acasă cu cei marginalizați, cei care suferă, cei oprimați și cei strămutați. Aceasta este ieslea lui. 

M-am uitat, am contemplat această imagine iconică…. Dumnezeu cu noi, tocmai în acest mod. Aceasta este întruparea. Dezordonată. Sângeroasă. Sărăcie. 

Acest copil este speranța și inspirația noastră. Îl privim și îl vedem în fiecare copil ucis și scos de sub dărâmături. În timp ce lumea continuă să-i respingă pe copiii din Gaza, Isus spune: „așa cum ați făcut unuia dintre acești frați și surori ai mei mai mici, mie mi-ați făcut-o”. „Mie Mi-ați făcut-o”. Isus nu numai că îi numește ai Lui, dar El este ei! 

Ne uităm la familia sfântă și îi vedem în fiecare familie strămutată și rătăcită, acum fără adăpost, în disperare. În timp ce lumea discută soarta oamenilor din Gaza ca și cum ar fi niște cutii nedorite într-un garaj, Dumnezeu, în povestea Crăciunului, împărtășește soarta lor; El merge cu ei și îi numește ai Săi. 

Această iesle este despre reziliență – صمود. Reziliența lui Isus se află în blândețea sa; slăbiciune și vulnerabilitate. Măreția întrupării constă în solidaritatea sa cu cei marginalizați. Reziliența pentru că același copil, s-a ridicat din mijlocul durerii, distrugerii, întunericului și morții pentru a sfida imperiile; pentru a spune adevărul puterii și a oferi o victorie veșnică asupra morții și întunericului. 

Acesta este Crăciunul astăzi în Palestina și acesta este mesajul de Crăciun. Nu este vorba despre Moș Crăciun, pomi, cadouri, luminițe… etc. Doamne, cum am sucit sensul Crăciunului. Cum am comercializat Crăciunul. Am fost în SUA luna trecută, în prima zi de luni după Ziua Recunoștinței, și am fost uimit de cantitatea de decorațiuni și luminițe de Crăciun, de toate și de produsele comerciale. Nu m-am putut abține să nu mă gândesc: Ne trimit bombe, în timp ce sărbătoresc Crăciunul în țara lor. Ei cântă despre prințul păcii în țara lor, în timp ce cântă la toba războiului în țara noastră. 

Crăciunul în Betleem, locul de naștere al lui Iisus, este această iesle. Acesta este mesajul nostru pentru lumea de astăzi. Este un mesaj evanghelic, un mesaj de Crăciun adevărat și autentic, despre Dumnezeul care nu a tăcut, ci și-a spus cuvântul, iar Cuvântul său este Isus. Născut printre cei ocupați și marginalizați. El este solidar cu noi în durerea și în zdrobirea noastră. 

Această iesle este mesajul nostru pentru lumea de astăzi – și este pur și simplu acesta: acest genocid trebuie să înceteze ACUM. Să repetăm lumii: Opriți acest genocid ACUM. 

Acesta este apelul nostru. Aceasta este rugămintea noastră. Aceasta este rugăciunea noastră. Ascultă, Doamne. Amin.”

SOLUȚII PE TERMEN LUNG

Peace through development for Palestine and Israel

https://laroucheorganization.com/sites/default/files/2023-11/20231026%20oasis%20plan_1.pdf

“The Swords to Plowshares Act of 2024”

https://laroucheorganization.com/article/2024/01/03/swords-plowshares-act-2024

Turn the Military-Financial Complex to Useful Production

https://larouchepub.com/eiw/public/2023/eirv50n50-20231222/eirv50n50-20231222_009-turn_the_military_industrial_com.pdf

Ten Principles of a New International Security and Development Architecture