Declarația Prezidiului Consiliului Asociațiilor din Germania de Est (OKV) privind inițiativa de pace a președintelui Putin

Declarația Prezidiului Consiliului Asociațiilor din Germania de Est (OKV) privind inițiativa de pace a președintelui Putin

La ultima întâlnire săptămânală a International Peace Coalition s-a luat decizia de a susține și răspândi acest apel lansat de OKV (Ostdeutsches Kuratorium von Verbänden) pe 15 iunie 2024:

Declarația Prezidiului Consiliului Asociațiilor din Germania de Est (OKV) privind inițiativa de pace a președintelui Putin

Salutăm noua inițiativă de pace a președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, prezentată în discursul său de la Ministerul rus de Externe din 14 iunie 2024. Propunerea sa de pace se bazează pe votul populației din cele patru noi regiuni, precum și pe voturile repetate ale populației din Crimeea. Ea se bazează, de asemenea, pe situația de pe câmpul de luptă. Ea arată geneza conflictului din Ucraina.

Această inițiativă de pace are la bază dorința continuă de pace a Rusiei, documentată public prin încheierea și încercarea de punere în aplicare a Minsk2, precum și prin voința de a negocia tratatul care ar fi urmat să fie încheiat în primăvara anului 2022. Răspunsurile diferitelor părți dezvăluie lumii cine este agresorul care escaladează constant, nepăsător la nenumăratele pierderi de vieți omenești și, de asemenea, ce intenții ascunde.

Având în vedere suferința cauzată de război și agresiune și pericolul escaladării acestui conflict într-un al treilea război mondial, un sprijin larg pentru această inițiativă reprezintă o expresie a voinței de a supraviețui a tuturor oamenilor raționali.

Apelurile belicoase, bazate pe profit și răzbunare, pentru înfrângerea Rusiei se bazează pe presupunerea greșită că teatrul de război poate fi limitat. Nu a fost cazul nici în primul și nici în al doilea război mondial. Cu mijloacele de astăzi, care pot atinge orice țintă din lume în cel mai scurt timp, o astfel de premisă este, de asemenea, dovada unei uriașe greșeli de judecată și a unei interpretări greșite a realității. Cei care sunt în favoarea războiului și împotriva negocierilor cred că ei înșiși pot avea o șansă sigură de supraviețuire. 

Contribuția noastră este de a sprijini inițiativa de pace a președintelui rus, astfel încât aceasta să aibă un larg ecou și să contribuie la victoria rațiunii în interesul umanității. Facem apel la toți cei pe care îi putem contacta să facă acest lucru.

Această idee a stat la baza conferinței noastre „Dialog în loc de arme” din martie 2023 și a stat, de asemenea, la baza conferinței internaționale a Consiliului German pentru Pace și a OKV cu participarea reprezentanților membrilor europeni ai Consiliului Mondial pentru Pace din septembrie 2023, pe care am sprijinit-o activ.

Indiferent de apartenență politică, credință sau naționalitate, facem apel la toată lumea să ni se alăture în susținerea inițiativei de pace a lui V. Putin.

Dr. Matthias Werner

Președinte al OKV e.V.

 

***

 

În anexă:

Ultima reuniune a International Peace Coalition: https://schillerinstitute.com/blog/2024/06/22/international-peace-coalition-meeting-june-21-is-putins-peace-proposal-the-last-chance-for-humanity/

Textul apelului OKV în germană: https://seniora.org/politik-wirtschaft/deutschland/erklaerung-des-praesidiums-des-ostdeutschen-kuratoriums-von-verbaenden-zur-friedensinitiave-von-praesident-putin

Textul discursului lui Putin de la 14 iunie : http://en.kremlin.ru/events/president/news/74285

Pentru oamenii grăbiți, câteva citate din discursul lui Putin de la 14 iunie, care nu se regăsesc în  presă:

Despre o lume multipolară și BRICS

« Permiteți-mi să repet: lumea se schimbă rapid. Politica globală, economia și concurența tehnologică nu vor mai fi niciodată la fel ca înainte. Tot mai multe țări se luptă pentru a-și consolida suveranitatea, autosuficiența și identitatea națională și culturală. Țările din Sudul și Estul Global câștigă proeminență, iar rolul Africii și al Americii Latine este în creștere. (…) Ritmul transformării în Eurasia, unde sunt în curs multe proiecte de integrare importante, s-a accelerat, de asemenea, în mod semnificativ. »

(…)

« Această nouă realitate politică și economică servește acum drept fundament pentru ordinea mondială multipolară și multilaterală emergentă, iar acesta este un proces inevitabil. Acesta reflectă diversitatea culturală și civilizațională care face parte în mod inerent din umanitate, în ciuda tuturor încercărilor de unificare artificială. »

(..)

« O astfel de viziune pentru viitor se aliniază aspirațiilor marii majorități a țărilor. Acest lucru este evident, printre altele, în interesul crescut pentru activitatea unei asociații universale precum BRICS, care se bazează pe o cultură a dialogului bazat pe încredere, pe egalitatea suverană a membrilor săi și pe respectul reciproc. În acest an, sub președinția Rusiei, vom facilita includerea fără probleme a noilor membri BRICS în organismele de lucru ale asociației.»

(..)

Despre o nouă arhitectură de pace

« Suntem interesați să încurajăm acest dialog în cadrul ONU, inclusiv cu privire la un subiect atât de vital pentru toți, cum este crearea unui sistem de securitate indivizibil. Cu alte cuvinte, relațiile globale trebuie să se bazeze pe principiul că securitatea unora nu poate fi asigurată în detrimentul securității altora. »

(…)

« În al doilea rând, este esențial să recunoaștem că viitoarea arhitectură de securitate ar trebui să fie deschisă tuturor țărilor eurasiatice care doresc să participe la crearea ei. „Pentru toate țările” include și țările europene și NATO. Împărtășim același continent și trebuie să trăim și să lucrăm împreună indiferent de circumstanțe. Geografia nu poate fi schimbată.»

(…)

« Dacă Europa dorește să continue să fie un centru independent de dezvoltare globală și un pol cultural și civilizațional pe planeta noastră, ar trebui cu siguranță să mențină relații bune și prietenoase cu Rusia. Cel mai important lucru este că noi suntem pregătiți pentru acest lucru.

Într-adevăr, politicieni de talie cu adevărat europeană și globală, care sunt patrioți ai țărilor și națiunilor lor, înțeleg acest fapt simplu și evident. Ei gândesc în termeni de categorii istorice și nu sunt simpli adepți ai voinței și influenței altcuiva. Charles de Gaulle a vorbit despre acest lucru în timpul perioadei postbelice. Îmi amintesc foarte bine că am participat la o conversație în 1991 în care cancelarul german Helmut Kohl a subliniat importanța parteneriatului dintre Europa și Rusia. Sper că noile generații de politicieni europeni vor reface în cele din urmă această moștenire.»

(…)

« În al cincilea rând, o parte esențială a sistemului eurasiatic de securitate și dezvoltare ar trebui să fie cu siguranță problemele economiei, bunăstării sociale, integrării și cooperării reciproc avantajoase, precum și abordarea unor probleme comune precum depășirea sărăciei, inegalității, problemelor climei, mediului și dezvoltarea de mecanisme pentru a răspunde amenințărilor pandemiilor și crizelor din economia globală. »

(…)

« Propunerile noastre vizează stabilirea unui sistem în care toate națiunile se pot simți în siguranță. Cu un astfel de cadru, am putea aborda numeroasele conflicte de astăzi într-un mod diferit și mai constructiv.»

(…)

Despre încetarea războiului din Ucraina

« În această privință, aș dori să subliniez că nu este imposibil să se ajungă la o soluție pașnică la criza ucraineană și la securitatea europeană în general, fără participarea Rusiei, fără un dialog onest și responsabil cu noi. În acest moment, Occidentul ignoră interesele noastre, în timp ce interzice Kievului să negocieze, și continuă să ne ceară în mod ipocrit să negociem.» 

(…)

« Există cineva cu care să se negocieze. Noi suntem pregătiți. Condițiile noastre pentru a începe astfel de discuții sunt simple și se rezumă la următoarele.»

(…)

« Trupele ucrainene trebuie să fie complet retrase din republicile populare Donețk și Lugansk și din regiunile Kerson și Zaporojie. (…)

De îndată ce Kievul declară că este pregătit să ia această decizie și să înceapă o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și, de asemenea, notifică oficial că renunță la planurile sale de a adera la NATO, pe partea noastră va urma un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor chiar în acel moment.»