IPPNW, medicii împotriva războiului nuclear, au realizat un nou studiu care spune că până și un război nuclear limitat va duce la o iarnă globală și o foamete mondială

IPPNW, medicii împotriva războiului nuclear, au realizat un nou studiu care spune că până și un război nuclear limitat va duce la o iarnă globală și o foamete mondială

IPPNW, medicii împotriva războiului nuclear, au realizat un nou studiu care spune că până și un război nuclear limitat va duce la o iarnă globală și o foamete mondială cu cel puțin 2,5 miliarde de morți și că pericolele războiului din Ucraina sunt complet subestimate. [https://ippnweupdate.files.wordpress.com/2022/08/nuclear-famine-2022.pdf] Chiar dacă am avea doar un război nuclear limitat sau regional, acesta nu ar avea efecte doar în regiune, ci un procent mare din omenire ar muri de foame.

Pericolul este mai mare decât s-a crezut cu ani în urmă. Dacă ar fi folosite doar 3% din toate armele nucleare, atunci s-ar ajunge la o prăbușire a lanțurilor alimentare și ordinea publică s-ar prăbuși, iar acest lucru ar costa viața a miliarde de oameni, din cauza foametei și a tulburărilor. În orașe, s-ar crea furtuni de foc care ar arunca o cantitate enormă de funingine, ceea ce ar răci planeta. Numărul de oameni care ar muri în urma exploziilor directe ar fi minim în comparație cu numărul extrem de mare de decese cauzate de foamete în lunile și anii următori. Dacă ar avea loc chiar și un mic conflict, cum ar fi cel dintre Pakistan și India, acesta ar duce la o foamete mondială și ar ucide cel puțin o treime din populația lumii.

Același raport spune că ne aflăm la o distanță de o eroare de calcul de anihilarea nucleară. Să ne amintițm numărul de incidente pe care le-am avut în ultimul an, când avioane de luptă NATO și avioane de luptă rusești aproape că s-au ciocnit. Antonio Guterres, Secretarul general al ONU a spus practic că până acum am avut un noroc extraordinar că nu s-a întâmplat nimic, dar norocul nu este o strategie și nu te protejează împotriva unui conflict nuclear.

Iată reacția lui Helga Zepp Larouche, fondatoare a Schiller Institute :
„Este foarte clar că avem în lume două dinamici: avem dinamica nebună a războiului anti-Rusia, anti-China, dar avem, de asemenea, pe latura țărilor în curs de dezvoltare, ideea de a construi o nouă lume iar acest lucru avansează foarte rapid.

Acum, este clar că țările în curs de dezvoltare nu au altă alternativă decât să își construiască propriul sistem deoarece știu că nu au absolut nimic de așteptat de la așa-numita ordine bazată pe reguli. Prin urmare, în prezent, India și Rusia desfășoară activități masive în ceea ce privește dezvoltarea comerțului în monedă locală și relații între cel puțin 15 bănci rusești și bănci indiene pentru a crea un mecanism pentru ca afacerile bilaterale să facă comerț în monedele locale respective. Se presupune că aceste discuții sunt foarte avansate.

Dar trebuie să avem soluții diplomatice, trebuie să avem o arhitectură globală de securitate și dezvoltare și o nouă paradigmă în relațiile internaționale care să fie atotcuprinzătoare. Pentru că nu poți avea o lume în care să ai o divizare completă între două blocuri. Aceasta va duce la același lucru ca și cele două războaie mondiale din secolul XX.”

,