25 mai 2022
Populația greacă a aflat că guvernul său a fost de acord să trimită arme grele, inclusiv artilerie, în Ucraina, abia după ce acest lucru a avut loc și dintr-o declarație publică a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin. Acest lucru a provocat proteste din partea opoziției din Parlament.
Purtătorii de cuvânt pentru apărare națională și politică externă ai partidului de opoziție SYRIZA-PS, Theodore Dritsas și, respectiv, George Tsipras, împreună cu fostul ministru de externe George Katrougalos, au emis o declarație comună prin care au cerut explicații din partea guvernului premierului Mitsotakis cu privire la motivul pentru care partidele politice și poporul grec au fost informați de către ministrul unei țări terțe că Grecia a consimțit să trimită noi arme mai grele în Ucraina. În plus, guvernul a păstrat tăcerea timp de două zile cu privire la faptul că, în timp ce Mitsotakis se afla în vizită oficială în SUA săptămâna trecută, avioane F-16 ale Turciei s-au apropiat la mai puțin de 2,4 mile de portul grec Alexandroupolis, ceea ce reprezintă o încălcare clară a spațiului aerian elen.
Declarația a atras atenția: „Un posibil transport de arme grele către Ucraina implică și mai mult țara noastră într-un război în desfășurare. Nu este ceea ce spune SYRIZA-PS, ci ceea ce spune dreptul internațional.
Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe și premierul sunt conștienți de ceea ce înseamnă această participare…. Când a fost făcută o astfel de alegere foarte serioasă? Prin ce proceduri?…. Este țara noastră implicată într-un război în vecinătatea noastră și totul merge ca de-obicei?… Din acest motiv, Alianța SYRIZA-Progresistă, în același timp, depune astăzi o întrebare urgentă adresată ministrului Apărării Naționale.” Ei au întrebat în mod specific dacă guvernul a fost de acord să trimită peste 100 de lansatoare multiple RM70 și 724 de obuziere PzH 2000. Grecia a stocat aceste arme pentru a se apăra de un atac din partea Turciei, cu siguranță nu din partea Rusiei.
Ca răspuns la această declarație, ministrul grec al apărării naționale, Nikos Panagiotopoulos, a emis un răspuns destul de ciudat. El a susținut că Grecia, ca și toate țările europene, ajută Ucraina cu echipamente de apărare, dar numai din rezerve. Aceasta nu își slăbește capacitatea de apărare. „Grecia nu poate fi o excepție față de celelalte state membre ale UE, care fac același lucru”. Desigur, acest lucru înseamnă aproape că recunoaște că trimite aceste sisteme.