Planul Oasis: Soluția pentru pace prin dezvoltare între Israel și Palestina și pentru întreaga Asie de Sud-Vest

Planul Oasis: Soluția pentru pace prin dezvoltare între Israel și Palestina și pentru întreaga Asie de Sud-Vest

Conferință la Dresden și New York și online

13 aprilie, 18:00-23:30 (ora României)

Conferință în engleză cu traducere în franceză, germană, spaniolă

Vă rugăm să vă înscrieți mai jos

Sursă: https://schillerinstitute.nationbuilder.com/oasis_conference_20240413

Pe 18 februarie, The LaRouche Organization a lansat un videoclip de 14 minute intitulat „The Oasis Plan: Soluția lui LaRouche pentru Orientul Mijlociu”.

„Întreaga lume este martoră la ororile comise asupra poporului palestinian, distribuite în fiecare zi sub formă video”, se spune în deschiderea videoclipului. „Dar distrugerea continuă, susținută în mod activ de Statele Unite și de un număr tot mai mic de țări. Este testată capacitatea morală a umanității de a supraviețui. Scenariul de groază trebuie să ia sfârșit, începând cu o încetare imediată și necondiționată a focului.” Acest lucru trebuie să fie însoțit de un flux masiv de asistență umanitară către Gaza și de eforturi în vederea găsirii unei soluții politice la criză, inclusiv existența și recunoașterea internațională deplină a unui stat palestinian suveran.

„Dar fără dezvoltare economică”, se afirmă în videoclip, „fără o cale viabilă și semnificativă de progres în viitor, acordurile politice în sine sunt nesustenabile. Oamenii din regiune trebuie să știe că copiii lor se vor bucura de un viitor mai bun, de o viață mai bună. Pacea prin dezvoltare economică este singura bază de succes pentru o pace durabilă și echitabilă în regiune. Este ceea ce a ajuns să înțeleagă premierul israelian Itzhak Rabin – nu există o bază pur militară pentru pace sau securitate; dezvoltarea este esențială.”

Cum pot israelienii și palestinienii să facă pace după ce s-a întâmplat? 

Helga Zepp-LaRouche, fondatoarea și liderul internațional al Institutului Schiller, subliniază că nu putem rezolva acest conflict, sau orice alt conflict, rămânând la nivelul conflictului. Folosind un concept al lui Nicolaus Cusanus (1401-1464) numit „coincidența contrariilor”, ea ne îndeamnă să ne ridicăm deasupra nivelului disperării, urii și răzbunării, pentru a găsi un interes comun în sporirea bunăstării tuturor oamenilor prin dezvoltarea economică a regiunii în ansamblu.  

Avem nevoie urgentă de o viziune inspirată a unui viitor în care israelienii și palestinienii să poată trăi unul lângă celălalt. „Pace prin dezvoltare” este numele conceptului pe care Lyndon LaRouche (1922-2019) și colaboratorii săi îl propun încă din 1975, și nu doar în această regiune, sub forma Planului Oasis, ci pentru întreaga lume, sub forma World Land-Bridge.

Planul Oasis s-a concentrat în primul rând pe abordarea celui mai mare obstacol în calea dezvoltării în regiune – lipsa apei dulci – prin construirea unei rețele de uzine de desalinizare, în mod ideal cu energie nucleară, care ar putea transforma apa de mare abundentă în apă dulce. Iar aceste uzine nu s-ar afla doar pe coasta mediteraneană, ci ar fi construite de-a lungul a două canale noi: unul care să lege Marea Roșie de Marea Moartă și altul care să lege Marea Moartă de Marea Mediterană.

Cooperând pentru a lupta împotriva deșertului și nu unul împotriva celuilalt, oamenii din regiune vor putea recunoaște mai bine umanitatea din fiecare, capacitatea comună a ființelor umane de a descoperi principiile naturii și de a transforma relația noastră cu mediul înconjurător.

Nu există animale umane.

Planul Oasis nu se adresează doar Israelului și Palestinei, precum și țărilor vecine, ci întregii regiuni din Asia de Sud-Vest, inclusiv Afganistanului, Siriei și Yemenului, devastate de război.  Acesta se va realiza doar prin respingerea geopoliticii și prin începem să construim o nouă paradigmă a relațiilor internaționale – o nouă arhitectură de securitate și dezvoltare.

Mulți vorbesc despre ziua de după. Dar singura modalitate de a ajunge acolo este de a le da oamenilor speranță chiar acum. Acum, este urgent ca viziunea de viitor a Planului Oasis să fie cunoscută, dezvoltată și susținută, pentru a stabili o traiectorie care să se despartă de moarte și distrugere, spre o cooperare reciproc avantajoasă între națiunile suverane.

Așa cum a spus Helga Zepp-LaRouche într-o emisiune web din 6 martie 2024: „Trebuie să aveți speranță! Trebuie să le oferiți tinerilor o perspectivă de a avea un viitor decent, în care să își poată întemeia familii, în care să aibă o viață normală de studiu, să facă lucruri utile cu viața lor. Pentru că, dacă nu puneți acest lucru pe ordinea de zi, ceea ce se va întâmpla este că, chiar dacă veți obține un fel de soluție parțială sau o încetare a focului, dar nu aveți o perspectivă de speranță, veți avea noi valuri de conflicte, de terorism, de tot felul și chiar de războaie. Așadar, suntem sau nu specia dotată de inteligentă? Aceasta este adevărata întrebare….”

„Dar cred că dacă ne mobilizăm cu toții”, a continuat ea, „dacă am convinge unele țări, unii șefi de stat, unii foști șefi de stat, unii laureați ai Premiului Nobel, sau orice combinație de lideri religioși cu adevărat de top, să iasă și să spună: singura cale este pacea prin dezvoltare, noul nume pentru pace este dezvoltarea, și iată Planul Oasis poate face pace, asta ar inspira pe toată lumea. I-ar inspira pe oamenii din regiune, ar inspira țările vecine, ar inspira cu adevărat – și m-am gândit mult la asta și la propunerea făcută de răposatul meu soț Lyndon LaRouche, încă din 1975, este încă singura cale de a obține pacea în Orientul Mijlociu! »

Amintirea celor care au pierit și speranța pentru cei vii ne cer să găsim curajul de a face pace prin dezvoltare.

Înscrieți-vă la conferință și transmiteți invitația și altora.

https://schillerinstitute.nationbuilder.com/oasis_conference_20240413