Privind în iad: Războiul din Gaza ucide Hamas sau copii?

Privind în iad: Războiul din Gaza ucide Hamas sau copii?

de David Shavin (EIRNS) – 24 octombrie 2023

Președintele Braziliei, Lula da Silva, a pus în context campania de bombardamente din Gaza – este primul război din istoria omenirii în care cel mai mare număr de morți „sunt copii, care nu participă la război”. El a vorbit astăzi în ultima sa emisiune săptămânală „Conversație cu președintele”.

În raportul de astăzi al Ministerului Sănătății din Gaza, numărul deceselor în rândul copiilor a crescut, peste noapte, de la 37% din totalul deceselor la 40%. În general, a fost un nou record zilnic pentru campania de bombardamente, cu peste 700 de palestinieni uciși – iar 305 dintre ei erau copii, de asemenea un nou record. În micuța Fâșie Gaza, acest lucru este echivalentul a aproximativ 42.000 de copii care mor peste noapte în SUA.

Acest lucru a dus totalul celor 18 zile la 5.791 de morți, dintre care 2.360 de copii morți. Femeile, bătrânii și copiii reprezintă acum 70% din morți. Ministrul palestinian de externe Riyad Al-Maliki a declarat astăzi, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, că copiii palestinieni își scriu numele pe mâini „pentru a nu deveni cadavre necunoscute și nici îngropate în gropi colective”.

La rândul său, Israelul a afirmat că, în cursul nopții, a lovit 400 de ținte Hamas, ucigând „zeci” de luptători Hamas. Cifrele Ministerului Sănătății din Gaza sugerează că aproximativ 200 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au murit. Așadar, Israelul a ucis undeva între, să zicem, patru duzini și 200 de luptători Hamas, ceea ce înseamnă, în acest calcul macabru, între 3,5 și 14 civili uciși pentru fiecare luptător Hamas. Cea mai politicoasă descriere a acestei situații este „pedeapsă colectivă”.

Așadar, atunci când blândul secretar general al ONU a deschis sesiunea de astăzi a Consiliului de Securitate al ONU privind Asia de Sud-Vest, exprimându-și îngrijorarea cu privire la „încălcările clare ale dreptului umanitar internațional în Gaza”, el a declarat că atacul „îngrozitor” al Hamas „nu poate justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”. Chiar și acest lucru a atins o coardă sensibilă. Ambasadorul Israelului, Gilad Erdan, i-a cerut lui Guterres să demisioneze imediat pentru că este „inapt” să conducă ONU.

Lula da Silva a anunțat că a vorbit cu președinții Israelului, Autorității Palestiniene, Iranului, Egiptului, Turciei, Franței și Emiratelor Arabe Unite, precum și cu șeful Uniunii Europene; urmează discuții cu președinții Chinei, Africii de Sud și Qatarului. „Vorbesc cu toată lumea pentru a putea realiza trei lucruri. În primul rând, garantarea unui coridor umanitar, astfel încât oamenii să poată primi apă, alimente și medicamente. Să ne asigurăm că nu există lipsă de electricitate în spitale, astfel încât oamenii să poată fi tratați și să ne asigurăm că nu mai sunt uciși alți copii….. Dacă nu vorbești despre pace în fiecare zi, în fiecare zi, în fiecare zi, oamenii uită că este posibil să construiești pacea.”

Propunerea de încetare a focului făcută de Brazilia în Consiliul de Securitate al ONU a întrunit un sprijin aproape unanim, dar a fost respinsă prin veto de o singură țară – Statele Unite.

Ieri, președintele Statelor Unite, în câteva clipe, a afirmat atât că Papa Francisc susținea pe deplin abordarea sa față de criza Israel-Gaza, cât și că nu va exista nicio încetare a focului, nici măcar o discuție despre posibilitatea unei încetări a focului. Când a fost întrebat despre oferirea unei încetări a focului în schimbul ostaticilor, Biden nu s-a împiedicat în cuvinte. El a lansat un refuz total.

Mesajul secretarului de stat Blinken la aceeași reuniune a Consiliului de Securitate al ONU a fost că lumea trebuie să stea deoparte și să asiste la campania zilnică de bombardamente a Israelului și că Iranul va fi atacat dacă vreunul dintre vecinii Israelului nu se aliniază. Imperiosul și afectatul senator Lindsey Graham a condus ieri o delegație de 10 senatori americani la Ierusalim pentru a transmite mesajul că SUA trebuie să bombardeze Iranul pentru a stabiliza regiunea. Nu este un argument rațional. Este doar un comportament clinic (iar Graham a oferit și o ieșire în flăcări în fața camerei [vezi minutele 41:42 – 43:27] ca dovadă clinică).

Israelienii și palestinienii au un beneficiu comun evident de pe urma unei înverziri a deșertului, la fel ca întreaga regiune. „Planul Oasis” din 1975 al lui Lyndon LaRouche este cea mai bună formulare a acestei idei, dar nu singura. Dacă cheia păcii este dezvoltarea economică, consecințele ignorării sau interzicerii dezvoltării sunt destul de evidente. Iată un videoclip de 5 minute din 2010 pentru a prezenta ideea foarte simplă a dezvoltării.

Pasul 2: Citiți și distribuiți „Westfalia, nu Versailles: Lumea are nevoie de un „plan Oasis” în Orientul Mijlociu”.

În loc să blestemăm întunericul, este mai bine să aprindem o lumânare.

Sursa: https://eir.news/2023/10/news/staring-into-hell-war-on-gaza-kills-hamas-or-children/