Rusia își testează sistemele de rachete nucleare Yars după anunțul lui Biden

Rusia își testează sistemele de rachete nucleare Yars după anunțul lui Biden

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 1 iunie că testează sistemele sale de rachete balistice intercontinentale Yars la nord-est de Moscova, la scurt timp după ce președintele Biden a făcut o declarație prin care a confirmat că SUA va trimite sisteme avansate de rachete și muniții în Ucraina. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat potrivit Reuters: „Credem că Statele Unite adaugă intenționat și cu sârguință combustibil pe foc”. Întrebat cum ar răspunde Rusia dacă armele ar fi folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei (raza lor de acțiune este de aproximativ 80 de km, Peskov a spus: „Să nu vorbim despre cele mai rele scenarii”, dar a subliniat că Rusia a privit decizia „extrem de negativ”.

Sistemul rus Yars este testat pe lansatoare mobile montate pe camioane, care sunt mult mai greu de detectat decât cele staționare. Exercițiile implică aproximativ 1.000 de persoane și 100 de vehicule. 

Subiectul a fost tratat pe larg de presa occidentală, cu titluri precum „Rusia organizează exerciții nucleare în timp ce Biden trimite rachete în Ucraina”, (Newsweek).

,