PACE – Apel pentru demonstrația germană de la 25 noiembrie 2023

PACE – Apel pentru demonstrația germană de la 25 noiembrie 2023

Nu războaielor – opriți nebunia înarmării – să construim un viitor pașnic și just

21 de războaie și 216 conflicte militare armate amenință în prezent lumea (Heidelberg Institute for International Conflict Research HIIK). Pericolul unei extinderi a războiului din Ucraina până la punctul de război nuclear crește de la o zi la alta. Oameni nevinovați mor în fiecare zi. Suntem îngrijorați de viitorul nostru, de viitorul copiilor și nepoților noștri. Avem nevoie de o cultură a păcii și a securității comune.

În loc să se concentreze pe dezescaladare și diplomație, guvernul german furnizează tot mai multe arme și se reînarmează masiv. Secțiuni mari din politică și mass-media militarizează societatea. Pentru prima dată, Germania va atinge ținta de două procente (conform criteriilor NATO). Cu 85,5 miliarde de euro, cheltuielile militare din 2024 vor fi cele mai mari de la înființarea Republicii Federale. În schimb, asistența medicală, infrastructura, sprijinul pentru copii și chirii accesibile, educația, știința și formarea profesională sunt amenințate de reduceri dramatice de fonduri. Pentru din ce în ce mai mulți oameni se prefigurează o catastrofă socială și economică.

Sancțiunile împotriva Rusiei, care afectează oamenii din sudul lumii, din Europa și din Germania, contribuie, de asemenea, la acest lucru într-o măsură considerabilă: Inflația, creșterea prețurilor la energie și alimente, precum și pierderea salariilor reale afectează populațiile, în special părțile mai sărace ale acestora, și pun în pericol dezvoltarea industrială și în țara noastră. În sudul lumii, crizele de foamete sunt iminente, deoarece cerealele, porumbul, uleiul vegetal și îngrășămintele nu mai ajung, iar prețurile au crescut masiv.

A sosit timpul pentru o politică de pace în Ucraina, în Europa și în întreaga lume. În perioada premergătoare războiului din Ucraina, avertismentele au fost ignorate și lecțiile privind evitarea războiului au fost ignorate. Trebuie să oprim alunecarea spre cel de-al treilea război mondial și spre un dezastru social, economic și ecologic. „Pacea nu este totul, dar totul nu este nimic fără pace”. (Willy Brandt) Numai în pace și numai prin eforturi globale comune sunt posibile dezvoltarea socială, protecția climei și a naturii și un viitor demn de trăit pentru toți.

Condamnăm invazia rusă în Ucraina din 24.2.2022. Condamnăm, de asemenea, încălcările anterioare ale tratatelor și angajamentele neîndeplinite ale țărilor NATO.

Poporul ucrainean are nevoie de solidaritatea noastră. O încetare a focului și negocieri pentru a pune capăt războiului, în loc de o nouă escaladare, sunt în interesul lor. Crimele, vărsarea de sânge și distrugerea țării și a mediului trebuie să înceteze imediat. Soluțiile și planurile negociate sunt pe masă. Negocierea nu înseamnă capitulare, ci găsirea de soluții la provocări complicate!

Cerem guvernului german să pună capăt înarmării necontrolate și să intervină imediat pentru încetarea focului și negocieri de pace. Trebuie să își dezvolte propriile inițiative diplomatice și să sprijine propunerile de pace existente – în special pe cele din Sudul global.

Nu există niciun motiv pentru a ne distanța de politica de destindere. Mai degrabă, eșecul constă în faptul că aceasta nu a fost valorificată ca idee directoare a noii Europe în 1990. Suntem pentru o nouă politică de destindere și pentru controlul armelor și dezarmare.

  • Armele trebuie să tacă. Negocierile și diplomația trebuie să fie la ordinea zilei.
  • Exporturile de arme și politicile de escaladare exacerbează războaiele și crizele și le prelungesc.
  • Dezarmare! Reducerea cheltuielilor pentru armată, investiții de miliarde în cheltuieli sociale.

Vrem o Republică Federală Germană socială, ecologică și democratică, ca parte a unei ordini mondiale echitabile, fără război, foamete și exploatare. 

Este timpul ca noi, cetățenii, să ne implicăm din nou mai mult în dezbaterile politice. Acesta este motivul pentru care facem apel la o demonstrație comună pentru pace și dezarmare, la o încetare a focului între Rusia și Ucraina și la negocieri de pace pe 25 noiembrie – sâmbăta înaintea adoptării bugetului federal.

Inițiată lansată de „Nu războiului – Lăsați armele jos!”(„Nein zum Krieg – Die Waffen nieder!“): Yusuf As, Reiner Braun, Wiebke Diehl, Andreas Grünwald, Claudia Haydt, Rita Heinrich, Jutta Kausch-Henken, Ralf Krämer, Willi van Ooyen, Christof Ostheimer, Hanna Rothe, Peter Wahl.

Semnată de numeroși responsabili sindicali și politici, de Sahra Wagenknecht, Oskar Lafontaine și de Dr. Peter Brandt, Prof. Dr. Hajo Funke, doi dintre cei patru inițiatori ai propunerii detaliate pentru pace traduse aici https://www.comitetulpentrupace.ro/sprijiniti-planul-german-de-pace/

sursa: https://nie-wieder-krieg.org/

,